På Katedralskolan i Lund pågår just nu flera utredningar om kränkande behandling och trakasserier. Foto: Lunds kommun

Avstängda elever tillbaka på Katedralskolan tidigare

Uppdaterad
Publicerad

De två elever som stängdes av från Katedralskolan i Lund och utreds för kränkningar får komma tillbaka till skolan tidigare än det var tänkt.

Gymnasieeleverna stängdes av i förra veckan från Katedralskolan i Lund mot bakgrund av uppgifter om de utsatt andra elever för kränkande behandling.

Eleverna skulle egentligen ha varit hemma från skolan onsdagen ut, i väntan på utredning och handlingsplan, men efter ett möte i kommunen togs beslutet att korta avstängningarna.

Den ena eleven tilläts att komma tillbaka till skolan på tisdagen och den andra eleven imorgon onsdag.

Varför kortades avstängningarna?

– Jag prövar avstängningen. I den prövningen får elev och vårdnadshavare yttra sig. Även skolan. Jag gjorde bedömningen att det var den tid som skolan behövde för att säkerställa trygghet och studiero för alla elever, säger Rasmus Törnblom (M), utbildningsnämndens ordförande i Lund.

Parallella utredningar

Lunds kommun la i förra veckan ut ett pressmeddelande där det står att en liten grupp elever på Katedralskolan ”vurmar för totalitarism”. Enligt utbildningsnämndens ordförande har det bland annat gjorts Hitlerhälsningar på skolgården.

Men Rasmus Törnblom betonar att det inte handlar om de två avstängda eleverna.

– De två eleverna stängdes av på grund av kränkande behandling av annan elev. Dessa avstängningar handlar inte om totalitarism eller Hitlerhälsningar. Sedan har skolan ett antal andra situationer som håller på att utredas. Utredningen får se hur eller om dessa situationer hänger ihop, säger Rasmus Törnblom (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.