Magnus Weberg och Jeanette Ovesson, kommunstyrelsens ordförande i Sjöbo respektive Simrishamn. Foto: SVT

Moderata partikamrater försiktiga i kritiken mot Christian Sonesson

Uppdaterad
Publicerad

När moderatstyrda Staffanstorps kommun vägrar ta emot kvotflyktingar påverkar det andra kommuner. De fyra flyktingar, som skulle placeras i Staffanstorp på torsdagen, körde Migrationsverket till en annan kommun. SVT har pratat med flera toppmoderater om deras syn på agerandet i Staffanstorp.

I 16 av Skånes 33 kommuner är det en moderat som sitter på den tyngsta posten, som kommunstyrelsens ordförande. SVT Nyheter Skåne har har pratat med några av dem för att höra hur de ser på kommunledningens beslut i Staffanstorp.

– Varje kommun får göra sin egen bedömning. Här i Simrishamn har vi plats i skolorna och tar emot de flyktingar som staten tilldelar oss, säger Jeanette Ovesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Simrihamn.

Hon tillägger:

– Jag tycker det är bra om alla försöker hjälpa varandra.

Värnar lokalt självbestämmande

I Sjöbo är det Magnus Weberg (M) som är kommunstyrelsens ordförande. Han har tidigare sagt till SVT Nyheter Skåne att hans kommun har levt med en stämpel i många år efter folkomröstningen om flyktingmottagning 1988.

– Vi tar vårt ansvar och har gjort det i många år. Jag vill inte uttala mig om andra kommuner. Jag utgår från att de också gör det.

Moderaternas ordförande i Skåne, Gustav Schyllert vill inte uttala sig om hur Staffantorps beslut eller hur det påverkar andra skånska kommuner.

Han skriver så här i ett mejl till SVT Nyheter Skåne:

”Lokala beslut är lokala företrädare fullt kapabla att själva kommentera, hör istället av er till Christian Sonesson.”

Lojala mot varandra

I Trelleborg är Ann Kajson Carlqvist (M) ny på posten som kommunstyrelsens ordförande efter att Mikael Rubin lämnade tidigare i vår.

– Jag har svårt att uttala mig hur belastade Staffanstorp är. Vi har inte diskuterat frågan inom partiet, säger hon.

Hennes partikamrat i Svedala är också försiktig och tycker att varje kommunledning får stå för sina beslut.

– Vi följer det som staten ålägger oss, men jag ser en utmaning i att få till en bra integration och det har jag framfört både till migrationsministern och till mitt parti centralt, säger Linda Allansson Wester (M), kommunstyrelsens ordförande i Svedala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.