Magnus Weberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Sjöbo. Foto: TT/Sjöbo kommun/CCommonsVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så vill Moderaterna styra i Sjöbo

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Sjöbo vill styra tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Det presenterade partiet på torsdagseftermiddagen.

Förslaget som Moderaterna kommer gå fram med i fullmäktige är att Sjöbo ska styras av M, C, L och MP. Tillsammans har de 20 av 49 platser i kommunfullmäktige.

Centerns Jörgen Jönsson säger att Sverigedemokraterna inte kommer att ingå i ett samarbete.

– Vi kommer inte att samarbeta med dem, säger han.

Mandatfördelningen i Sjöbo kommun efter valet 2018.

Moderaterna understryker dock att både Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna kommer att att kunna påverka politiken i Sjöbo.

– Vi är en minoritet så vi måste söka kompromisser, säger Magnus Weborg (M). Jag skulle vilja säga att de absolut får ett inflytande.

SD och Sjöbopartiet kom snabbt överens om ett samarbete efter valet och hade hoppats på att bilda ett styre tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. De är nu besvikna:

– Moderaterna hoppar långt vänster ut till MP, när de samtidigt håller KD utanför, säger André af Geijerstam, gruppledare för SD i Sjöbo.

Största parti

Ingen annanstans i landet fick Sverigedemokraterna så stort väljarstöd som i Sjöbo. 39,23 procent av Sjöboborna röstade på SD i årets riksdagsval.

Men i kommunvalet blev framgången inte fullt lika stor. SD fick 27,74 procent av rösterna till Sjöbos kommunfullmäktige, ändå tillräckligt för att bli största parti. Skillnaden mellan riksdags- och kommunvalet beror på att många Sjöbobor valde att lägga rösten på det lokala Sjöbopartiet (4,84 procent) eller på ett annat parti än SD i valet till kommunfullmäktige.

KD tackade nej

Kristdemokraterna har också bjudits in till samarbete med Moderaterna, men tackat nej.

– Vi träffades förra fredagen och då fick jag höra att Moderaterna vill inrätta ett nytt oppositionsråd för Socialdemokraterna. Det säger vi blankt nej till, säger Lars Lundberg (KD).

Inte bestämt sig

Enligt Lars Lundberg skulle det vara ett sätt för Moderaterna att få Socialdemokraternas godkännande för ett minoritetsstyre bestående av M, C, L, och MP.

Socialdemoraterna ska ha medlemsmöte nästa vecka. De har ännu inte bestämt om de ska föra fram en egen kandidat till ordförande i kommunstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjöbo

Mer i ämnet