Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Innan Soheil Naderis bolag gick i konkurs 2019 tömde han det på pengar och skrev över bolaget på sina tidigare klienter Mona och Ulf Salomonsson. I klippet hör du hur det har påverkat dem. Foto: Fredrik Svenningsson

Mona och Ulf Salomonsson i Malmö blev målvakter i Soheil Naderis konkursande bolag

Uppdaterad
Publicerad

Mona och Ulf Salomonsson i Malmö behövde juridiskt ombud i en tvist och anlitade därför Soheil Naderi. Men istället blev de ofrivilliga målvakter i hans konkursande bolag. Själv uppger Soheil Naderi att hans bolag blev kapat.

Juristen Soheil Naderi drev i sju år ett kontorshotell i centrala Malmö genom sitt bolag Midzone AB. Men 2019 krävde Skatteverket att bolaget skulle försättas i konkurs efter att de upptäckt att han plockat ut totalt över en miljon kronor till sig själv, och försökt dölja det genom bland annat påhittade återbetalningar till kunder.

”Han som har hittat på det”

När ärendet hamnade hos konkursförvaltaren hade företaget plötsligt bytt både namn och företrädare. 

Juristen och de osannolika gåvorna

Några månader före konkursen skrev Soheil Naderi över bolaget på Mona Salomonsson och maken Ulf, utan att de visste om det. 

– Jag är inte vd för något bolag, det är han som har hittat på det, säger Mona Salomonsson.

Ändringsanmälan gjordes digitalt av Soheil Naderi. På de papper som skickades in till Skatteverket var Mona Salomonssons namnunderskrift förfalskad, enligt konkursförvaltaren. Foto: SVT

I handlingar från tingsrätten framkommer det att Soheil Naderi menar att hans bolag blev kapat.

– Men han kunde inte säga vem som kapat det eller varför, säger konkursförvaltaren Håkan Hallström.

Bolaget tömt på pengar

Under utredningen av konkursen hade tingsrätten och konkursförvaltaren mycket svårt att få någon kontakt med Soheil Naderi.

– Han förklarade att han hade utvandrat från Sverige och att han inte ville prata med oss, säger Håkan Hallström.

Bolaget var tömt på pengar efter att Soheil Naderi tagit ut sammanlagt 900 000 kronor till sig själv.

– Det fanns ingen rimlig förklaring till varför de här pengarna plockats ut, så vi begärde att det här beloppet skulle regleras, men vi fick aldrig något svar, säger konkursförvaltaren Håkan Hallström.

SVT har sökt Soheil Naderi för en kommentar men inte fått något svar.  

Nedan ser du en snabb sammanfattning av SVT Nyheter Skånes granskning:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Soheil Naderi lurar äldre demenssjuka klienter att skriva under gåvobrev där de ger bort sina hem och förmögenheter till honom. I klippet ser du en snabbversion av SVT Nyheter Skånes granskning. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Juristen och de osannolika gåvorna

Mer i ämnet