Foto: TT/Google maps

Skånsk nazist ska utlämnas

Publicerad

Den man, som gripits i Ukraina, misstänkt för mordförsöket på Möllevången i Malmö 2014, kommer att utlämnas.

Ukrainska myndigheter bekräftar utlämningen, som begärts av svensk polis.

Så snart utlämningen verkställts till Sverige kommer en häktningsförhandling äga rum. När detta sker är i dagsläget inte klart. Det sker förhoppningsvis under februari–mars månad, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Nära mista livet

Mannen, som är i 30-årsåldern, greps i Lviv, Ukraina den 25 november förra året. Han har varit skriven i Svalöv och hade en ledande ställning i nazistiska Svenskarnas parti.

Det var efter en demonstration på 8 mars för två år sedan som flera personer knivhöggs på Möllevången. Två av dem; en 27-åring och fotbollssupportern Showan Shattak, var nära att mista livet.

Showan Shattak låg efter dådet i koma i en vecka och fick genomgå sex operationer. Efter händelsen demonstrerade runt tiotusen personer i Malmö personer mot rasism och fascism.

– Jag har försökt att påskynda att han ska utlämnas. Han vill komma till Sverige för att hantera den här saken, säger Theodor Nordenadler, mannens advokat, till SVT Nyheter Skåne.

Enligt Nordenadler förnekar mannen brott.

– Jag förmodar att utredningen har kommit ganska långt vid det här laget. Det är en ganska gammal sak, säger Nordenadler.

”Kanske slutet av februari”

Enligt pressmeddelandet från Polisen i Skåne kommer ytterligare uppgifter inte kunna lämnas förrän efter häktningsförhandlingen.

– Jag har pratat med tjänstemän på Interpol som sköter det här i samarbete med Kriminalvården. Jag har fått uppfattningen att utlämningen kan ske i slutet av februari. Men det är ett besked med stor reservation, det är inte hugget i sten, säger Theodor Nordenadler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordförsök på Möllevången

Mer i ämnet