Den andra mutbrottsrättegången i målet om Vårdexpressen och Region Skåne avslutades fredagen 4 mars vid Malmö tingsrätt. Dom faller den 1 april. Foto: SVT

Mutbrottsrättegången om Vårdexpressen: Åklagaren yrkar på långa fängelstraff

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på flera års fängelse för de tre åtalade i rättegången om Vårdexpressen och Region Skåne. 

Advokaterna menar att tjänstemännen inte kan dömas för trolöshet mot huvudman och samtliga åtalade fortsätter neka till brott.

De tre åtalade dömdes i våras i en första rättegång till mellan två och tre års fängelse samt till att solidariskt betala ett skadestånd på 28 miljoner kronor till Region Skåne och Västra Götalandsregionen. Men domarna återförvisades av hovrätten på grund av jäv och därför togs rättegången om.

På fredagen avslutades den nya rättegången om Region Skånes upphandling av it-systemet Vårdexpressen vid Malmö tingsrätt.

Försvaret menade att de åtalade inte kan dömas för en av åtalspunkterna, den om trolöshet mot huvudman. Tjänstemännen ska enligt advokaterna inte ha haft något ekonomiskt ansvar i lagens mening.

– Det räcker inte med att göra fel som anställd. Det krävs ett lojalitetsbrott, sa Conny Cedermark, advokat för en av de åtalade före detta regiontjänstemännen. 

Cedermark ansåg även att åklagaren inte har bevisat att hans klient erbjudits, krävt eller tagit emot någon muta. 

Långa fängelsestraff 

Två före detta regiontjänstemän och Vårdinnovations tidigare vd Damon Tojjar står åtalade för grova mutbrott och trolöshet mot huvudman respektive anstiftan till trolöshet mot huvudman. 

Kammaråklagare Thomas Forsberg, vid Riksenheten mot korruption, yrkade på att Vårdexpressens upphovsman, Damon Tojjar, ska dömas till minst fem års fängelse och näringsförbud i sju år samt att de två tidigare regiontjänstemännen ska dömas till minst fyra års fängelse. 

– Den ekonomiska skadan uppskattas till 30 miljoner kronor men risken för skada om verktyget hade breddinförts, uppskattas till hundratals miljoner. Därför måste den övre delen av straffskalan vara tillämplig, sa Thomas Forsberg, i rätten på fredagen. 

De tre åtalade riskerar även att tillsammans och solidariskt få betala skadestånd till Region Skåne och Västra Götalandsregionen. 

Tjänstemannadrömmar 

Bevisningen om grova mutbrott avser dokument och chattar mellan Vårdinnovations vd och den andre tjänstemannen. I meddelanden mellan de båda diskuteras anställning, lön och delägarskap. 

Damon Tojjars advokat Staffan Bergqvist sa i sitt slutanförande att chattarna kan ses som tjänstemannens ”längtan bort från Region Skåne”. Han menade att Tojjar inte haft för avsikt att förverkliga tjänstemannens drömmar.

Samtliga åtalade nekar till brott och bestrider skadeståndstalan.

Dom meddelas den 1 april.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du hela härvan kring Vårdexpressen – förklarad på 60 sekunder. Foto: SVT

Ett brott som innebär att en person som fått förtroendet att sköta ekonomiska eller rättsliga angelägenheter åt en annan person eller ett företag (huvudman) missbrukar sin ställning så att det är till skada för huvudmannen.

Källa: Åklagarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdexpressen

Mer i ämnet