Foto: SVT

Nämndemannen: ”Känns tungt att allt måste göras om”

Uppdaterad
Publicerad

Den nämndeman som ansågs jävig i muträttegången om det digitala verktyget Vårdexpressen säger till SVT Nyheter Skåne att hon inte anser att hon påverkats av sin tidigare anställning inom Region Skåne. Samtidigt menar hon att det är bra att rättsystemet fungerar.

Hovrätten anser att en av nämndemännen i Malmö tingsrätt var jävig under den rättegång där två tidigare tjänstemän och Vårdinnovations tidigare vd dömdes för grovt mutbrott i samband med det digitala verktyget Vårdexpressen.

De åtalade personerna har överklagat tingsrättens dom och dessutom yrkat på att domen ska ogiltigförklaras på grund av jäv, detta eftersom nämndemannen varit anställd inom Region Skåne och haft två av vittnena som chefer.

– Jag övervägde om det var ett hinder och ställde frågan till tingsrättens jurister. De menade att det inte var en fråga om jäv eftersom att jag inte haft med Vårdexpressen att göra. Jag tyckte därmed att det var klarlagt, säger nämndemannen.

Ingen kontakt under rättegången

Nämndemannen menar också att hon inte haft kontakt med vittnena under rättegången.

– Absolut inte. Och jag tycker inte att mina kontakter inom vården har påverkat mig. Det jag kände till om Vårdexpressen innan rättegången har jag fått reda på genom Uppdrag Gransknings reportage.

Vad tänker du om att hela rättegången nu måste tas om?

– Det är sorgligt. Det känns tungt när jag tänker på alla som lagt ner ett jättearbete under rättegången och att allt det nu måste göras om.

”Visar att rättssäkerheten fungerar”

Samtidigt påpekar nämndemannen att hon tycker att det är bra att rättsystemet fungerar om det finns tvivel.

– Jag har stor respekt för hovrättens bedömning. Det visar att vårt rättsystem fungerar som det ska om det nu framkommit någon brist i rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.