Så här såg det ut på ett tåg mellan Lund och Malmö i onsdags eftermiddag. Foto: Olle Palm

Namninsamling mot glesare turer hos Skånetrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Enligt anställda på Skånetrafiken planerar företaget en nedskärning av antalet buss- och tågresor inom Skåne. Nu protesterar anställda och resenärer mot planerna.

Efter den danska regeringens beslut att delvis stänga gränserna minskade antalet tågavgångar över Öresundsbron. Skånetrafiken överväger nu att dra ner även på på antalet buss- och tågturer inom Skåne eftersom resandet de senaste veckorna minskat kraftigt och biljettintäkterna därmed också gått ner.

– Då är det en rimlig slutsats att dra att man måste anpassa resandet efter läget, men just nu är det för tidigt att säga exakt hur det skulle kunna se ut, säger Mattias Hennius, pressansvarig på Skånetrafiken.​

Coronavirus i Skåne

Ännu har inga beslut fattats om att ytterligare dra in på trafiken, men enligt ett pressmeddelande från Skånetrafikens i onsdags så finns det nu planer på att reducera trafiken inom Skåne.

Namninsamling mot färre avgångar

Nu har SEKO (Service- och kommunikationsfacket) klubb Pågatåg startat en namninsamling under rubriken ”Låt pågatågen rulla”. Anställda på trafikföretag som kör för Skånetrafiken står bakom uppropet som på bara ett dygn har fått in över 1400 namnunderskrifter. ​

I petitionen står bland annat:​

”Skånetrafiken påstår att antalet resande har minskat efter pandemins utbrott. Vi, lokförare och tågvärdar, som jobbar på Pågatågen vet att det är en sanning med modifikation. Under rusningstider är det fortfarande många som åker till sina jobb. Oftast räcker inte sittplatser till alla resenärer. Minskning av avgångar kommer att leda till trängsel ombord och till smittans spridning.” ​

– Vi lyssnar såklart noga på vad de har att säga och vi kommer hela tiden att jobba på att det inte ska bli någon trängsel på varken bussar eller tåg, säger Mattias Hennius på Skånetrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet