Percy Nilsson och Dan Olofsson tillsammans med försvarsadvokaten Lars Kruse inför förhören i Stockholms tingsrätt under tisdagen. Foto: Jessica Gow/TT

Skånska näringsprofiler i rätten: Jag behandlades som fullständigt kriminell

Uppdaterad
Publicerad

Näringslivsprofilen Percy Nilsson beskriver det som en slump att han köpte aktier den där specifika dagen då sms:et från Dan Olofsson kom. Nu är båda misstänkta för grovt insiderbrott men nekar till brott.

– Jag är ingen börsgubbe, säger Percy Nilsson i rätten.

Percy Nilssons fru fick ett bryskt uppvaknande morgonen gryningsräden genomfördes i deras gemensamma hem. Ett antal personer gick in och vände upp och ned på papperskorgar och annat. Själv befann sig Percy Nilsson på jakt, men fick avbryta och i stället möta upp polisen. 

– Stunden jag klev in på polisstationen behandlades jag som fullständigt kriminell, fick klä av mig mina kläder och hänvisades till en cell, berättar Percy Nilsson, som upplevde det hela väldigt dramatiskt. 

Efter lång väntan och ett förhör fick han sedan åka hem igen. Åtalet där han och Dan Olofsson står misstänkta för grovt insiderbrott väcktes 2020. 

SMS i fokus 

Allt handlar om ett aktieköp i fastighetsbolaget Victoria Park där Percy Nilsson, via bolag, sedan tidigare var ägare till en liten andel. Enligt Percy Nilsson köper han aktier förhållandevis sällan och då inte efter någons köpråd. 

– Anledningen att jag har satsat på Victoria Park är för att jag begriper vad de sysslar med, säger Percy Nilsson. 

I fokus är ett sms från Dan Olofsson där han beskriver det han säger om Victoria Park-köpet som “insiderinformation” som ska “hanteras varsamt”. Percy Nilsson svarar med en tumme på. 

– Jag får sms från Zlatan ibland också och då skickar jag en tumme tillbaka. Jag har inget minne att jag har fått något sms. Jag får så många sms, säger Percy Nilsson. 

”Inga börshandlare” 

Enligt honom är det en slump att köpet av aktier i Victoria Park för 3 miljoner kronor gjordes samma dag som sms:et kom, att köpordern redan var lagd. 

Åklagaren hävdar däremot att sms:et är att se som en uppmaning från Dan Olofsson att köpa aktier, och att Percy Nilsson agerat på det. 

Percy Nilsson beskriver hur aktieköp brukar gå till i hans bolag, att det sker ytterst sällan och då genom att han fattar beslut och sedan ber sin ekonomiska rådgivare genomföra köpen. 

– Det brukar aldrig vara bråttom. Vi är inga börshandlare, säger Percy Nilsson. 

Enligt Dan Olofsson handlade det enbart om att ge information till en annan aktieägare, har han sagt i tidigare intervjuer. 

Förhöret med Olofsson sker senare under dagen. 

Vem är Percy Nilsson?

Percy Nilsson har en lång historia i Malmös näringsliv som fastighetsutvecklare och krögare. Han är snickaren som i ung ålder startade eget och så småningom byggde upp ett eget fastighetsimperium. Under drygt 20 år var han också ordförande i Malmö ishockeyförening, numera Malmö Redhawks och ligger bakom stadsdelen Hyllie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.