Nätprotester mot Eurovision i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s beslut att arrangera Eurovision Song Contest i Malmö kom väldigt oväntat för många. Och nu växer protesterna.

På Facebook har det startats flera grupper där medlemmarna kräver att festivalen ska flyttas till Stockholm. Gruppen ESC i Stockholm hade på tisdagen nästan 3 000 medlemmar.

I beskrivningen vänder sig gruppen bland annat mot att det i Malmö blir färre biljetter för fansen. Malmö Arena kommer att ta in 15.000 åskådare per föreställning mot 25.000 – 30.000 som hade fått plats i Stockholm.

Eurovision Song Contest 2013

Nio – tio föreställningar

Martin Österdahl är exekutiv producent för Eurovision Song Contest på SVT. Han förstår att många är besvikna, men någon platsbrist tror han inte att det kommer bli.

– Det är ju inte bara en föreställning heller, utan det blir förmodligen nio, tio föreställningar om man räknar med delfinaler och genrep. Så jag känner att det kommer finnas gott om möjligheter för dem som vill att gå och se tävlingen, säger han.

Samlar namnunderskrifter

Protester väcks också på sajten escsthlm.se som uppger att de har fått in 1.000 namnunderskrifter i protest mot att tävlingen ska hållas i Malmö.

– Visst, jag förstår de som är besvikna att det inte hålls i Stockholm, men det är också många som är glada. Och det är mest de besvikna som syns på nätet och i sociala medier, säger Martin Österdahl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2013

Mer i ämnet