Annika Holm Nielsen är redo att smuggla flyktingar över Öresund. Foto: Johan Nilsson(TT)/Lorry

Nätverk redo smuggla flyktingar med båt

Uppdaterad
Publicerad

Efter det att Sverige infört nya id-kontroller vid gränsen mot Danmark säger nu det danska nätverket ”Medmenneskesmuglere” att man står redo att smuggla flyktingar i båt till Sverige.

Med i nätverket är Annika Holm Nielsen som redan i september hjälpte flyktingar över Öresund i en segelbåt med flera andra aktivister.

Nu när vägarna in till Sverige stryps ytterligare står hon redo att göra det igen, trots att hon riskerar upp till två år fängelse för människosmuggling, det uppger danska TV2 Lorry.          

– Det vi gör nu är att vi försöker hitta andra vägar för att transportera flyktingarna på ett tryggt sätt, nu när politikerna inte tar sitt ansvar, säger Annika Holm Nielsen.

Har hittat båtar

Enligt TV2 Lorry står nätverket berett, man har hittat båtar som man kan använda för att hjälpa över flyktingar till Sverige. Nu behöver man bara komma i kontakt med flyktingarna som kan komma att fastna på Kastrup.

– Jag vet att vi är många människosmugglare som vill göra vårt bästa att hjälpa människor som hamnat i den här svåra situationen, säger Annika Holm Nielsen.

Kustbevakningen i Sverige förstärkte sin närvaro och bevakning i Öresund redan den 14 december. Fler fartyg och flyg på fler tider bevakar nu gränsen till havs och dessutom bistår man polisen i hamnarna i Helsingborg och Göteborg. Där har man diskuterat de ökade riskerna för att flyktingarna istället kommer ta sig över sundet via båt.

”Inga tecken än”

– Id-kontrollerna som införs i dag skulle kunna leda till att man använder andra vägar till Sverige, men vi ser inga tecken på det än. Vi kommer inte förstärka mer, vi räknar med att vår bevakning är fullt tillräcklig, säger Mattias Lindholm kommunikatör på Kustbevakningen.

Hur ser Kustbevakningen på att privatpersoner vill hjälpa flyktingar till Sverige i båt?

– Det är olämpligt att genomföra sådan verksamhet, även om det är välvilligt sinnade människor som vill göra en god insats. Årstiden är olämplig och ofta handlar det om personer som inte har sjövana. Sedan kommer det bli en polisiär fråga.

Skulle Kustbevakningen upptäcka att båtar kör flyktingar på svenskt vatten kommer man ta dem i land till väntande polis och inte äventyra någons säkerhet till havs.

En ökad risk

Även vid gränspolisen ser man att id-kontrollerna på Kastrup kan leda till alternativa flyktvägar in i landet.

– Min personliga uppfattning är att det finns en ökad risk. Tar man sig över Medelhavet så tar man sig sannolikt över sundet också, säger Mats Svensson, inspektör vid gränspolisen i Malmö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet