Foto: TT/Arkiv

Nazistanklagad lärare inte längre kvar på skolan

Uppdaterad
Publicerad
Den lärare i Kävlinge som deltagit i nazistmöten är inte på plats på skolan, men kommunen vill inte säga vilka åtgärder som vidtagits.

”Det är ett komplicerat ärende och kommunen kommer att ta hjälp av arbetsrättsjuridisk kompetens. Läraren är inte på plats på skolan”, skriver Kävlinge kommun på sin hemsida.

Innebär det att läraren avstängd under utredning, sjukskriven eller har slutat?

– Vi kommenterar inte enskilda personalärenden, säger Carina Serbinson, bildningschef i Kävlinge kommun.

Läraren har inte bara deltagit i nazistmöten utan också medverkat i en högerextrem podd och hängt ut två av sina elever. I en intervju ifrågasätter läraren de två ensamkommande flyktingpojkarnas ålder och säger att hon vakar över dem när de är i närheten av flickor.

Läraren i Kävlinge var gäst i en podd som heter ”Ingrid och Conrad”. Ingrid Carlqvist grundade den antimuslimska tidningen Dispatch International. Nyligen förklarade Ingrid Carlqvist i sin podd att hon kan tänka sig att samarbeta med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Läraren presenteras som lärare i podden, men med ett annat namn. Det nämns inte att hon umgås i nazistiska kretsar. Hon har funnits med på bild på Nordiska Motståndsrörelsen hemsida när hon deltar i en studiecirkel om det nazistiska partiprogrammet.

Enligt skolledningen i Kävlinge känner de till podden.

Lärare i mellanstadiet

I intervjun berättar läraren att hon nyligen fått in två ensamkommande pojkar i den mellanstadieklass hon är lärare för. Hon ber programledarna gissa hur gamla pojkarna är. Carlqvist tror att pojkarna har rynkor och den andra programledaren att de har skägg.

– Jag tror att båda killarna skulle gå i åttan eller nian, säger läraren.

– De har tack och lov inte gjort något illa, säger hon.

Carlqvist undrar varför de ljuger om sin ålder. Om de egentligen skulle gå i åttan och nian är de ju ändå barn, konstaterar Carlqvist, och frågar om det kan vara så att de ljugit om sin ålder för att de är intresserade av yngre flickor.

– Ända sen de kom till min klass har jag haft ögonen på dem, och då på tjejerna. Skulle de börja, då jäklar, säger läraren.

Poserar i antisemitisk t-shirt

Läraren har tidigare deltagit i en podd på vit makt-sajten Motgift, som tidningen Expo betecknar som en organisation med veteraner inom den svenska nazismen. Läraren har till och med ett VIP-medlemskap i Motgift för att hennes inlägg ska få större exponering, berättar researcher Jonathan Leman på Expo. På sin bild på Motgift hade hon tidigare en t-shirt med tre parenteser, som är en symbol för ett eko som användes istället för ordet ”jude” i nazistiska radiosändningar.

– Hon poserar i den grovt antisemitiska t-shirten. Hon finns i den skånska vit makt-miljön, säger Jonathan Leman.

Bildningschefen i Kävlinge, Carina Serbinson, säger i en kommentar att kommunledningen känner till lärarens uttalanden om sina elever.

– Vi får mer eller mindre dagligen nya uppgifter om läraren. Vi tittar naturligvis på olika aspekter i ärendet, säger Carina Serbinson till SVT Nyheter Skåne.

Utreds av Skolinspektionen

Läraren är anmäld till Skolinspektionen, som sen ett par veckor tillbaka utreder ärendet. I Skolinspektionens utredning ingår även lärarens framträdande i podden.

– Vi tittar framförallt  på om hon agerat i strid mot skollagen, säger Carina Larsson, presschef på Skolinspektionen.

I skollagen finns dock inga tydliga formuleringar om vad en lärare får säga eller inte säga om sina elever i eller utanför skolan. Däremot finns det klara direktiv om att lärare alltid ska arbeta utifrån principen om alla människors lika värde.

– Det handlar om att alla elever ska känna sig trygga. Läraren ska arbeta utifrån skolans värdegrund, säger Carina Larsson.

Om skolinspektionen finner att Kävlingeläraren genom sina öppna nazistsympatier och framträdande i podden brutit mot skollagen går ärendet vidare till Lärarnas Ansvarsnämnd. 

– Nämnden kan sen utdela en varning, eller i allvarligare fall dra in lärarens legitimation.

Det lär dröja ett antal veckor innan ärendet når dithän. Skolinspektionens utredningar brukar avslutas inom 3-4 månader.

– Jag vill inte kommentera mer än så. Det kan vi heller inte göra, säger bildningschef Carina Serbinson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer