Det blir inga förlängda öppettider för kvällsmottagningarna i Skånes storstäder. Foto: TT

Nej till kvällsöppna vårdcentraler

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om kvälls- och helgöppna vårdcentralerna med utökade öppettider har nu gått i graven. Detta efter att Alliansen och SD röstade ner förslaget i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Dagens möte i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne blev långt när förslaget om de utökade öppettiderna på kvälls- och helgöppna vårdcentralerna diskuterades.

De styrande rödgröna partierna ville att helg- och kvällsmottagningarna i Malmö, Lund och Helsingborg skulle få utökade öppettider, och att vårdcentralen i Kristianstad skulle ha öppet även på vardagarna.

Det förslaget klubbades tidigare i oktober i regionfullmäktige, men stoppades i hälso- och sjukvårdsnämnden under fredagen.

– Vi vet att den som söker vård klockan 23 på kvällen inte är den mest sjuka, utan att det oftast är unga till synes friska män. Vårt förslag innebär att vi istället lägger 15 miljoner kronor till vårdcentralerna för att utöka tillgängligheten för de mest sjuka att söka vård dagtid, säger Liberalernas Gilbert Tribo.

Det var Alliansen som med stöd av SD stoppade förslaget som nu går i graven.

– Jag är lättad över att vi har stoppat detta dåliga förslag, säger Gilbert Tribo.

Anpassade förslaget efter Läkarförbundets kritik

De rödgrönas förslag, som skulle kosta 15 miljoner kronor, innebar inledningsvis att fyra kvälls- och helgöppna vårdmottagningar i Skåne skulle få förlängda öppettider. Detta för att avlasta akutmottagningarna.

Men Läkarförbundet i Skåne riktade stark kritik. De menade att en sådan satsning skulle leda till att personer med lindriga besvär som inte är akuta får mer hjälp medan läget för multisjuka äldre försämras.

Till fredagens sammanträde hade de rödgröna anpassat förslaget med något kortare öppettider än ursprungsförslaget till klockan 24, men det räckte inte.

– Det handlar om att tillgängligheten ska vara jämlik i hela Skåne. Det gäller inte minst i nordöstra Skåne där kvällsmottagningen i Kristianstad inte har öppet alls på vardagarna, säger Anders Åkesson (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.