Nicholas Kristensen och han två kompisar hittade väskan med sprängmedel i. Foto: Sanne Kleiner

Nicholas, 6 år, hittade sprängmedel på skolgården

Uppdaterad
Publicerad

Nicholas Kristensen var ett av de barnen som hittade en väska med sprängmedel på Monbijouskolans skolgård i Malmö i torsdags. – Vi hittade den där borta, det var pappersrullar i som vi la i busken. Sen sa vi till fröken och sen var det poliser överallt, berättar Nicholas.

Förra veckan hittades sprängmedel på Monbijouskolans skolgård, två dagar i rad. På torsdagsförmiddagen hittades en väska när flera barn var ute och lekte.  Nicholas Kristensen, 6 år, var ett av de barn som lekte på skolan och som upptäckte väskan.

– Här borta var den, säger Nicholas och springer bort till ett stängsel som inhägnar skolgården.

– Den hängde här över och var ungefär så här stor, säger han och visar med händerna.

Kompis hittade väska

Han lekte på gården med två kompisar när en av dem plötsligt såg väskan.

– Det var massa pappersrullar i och lera, jag tror det var en bomb. Mina kompisar tog pappersrullarna och la bort dem och jag sa till fröken, säger han.

Ett större område runt skolan spärrades av på torsdagen och nationella bombskyddet som kallades till skolan gjorde bedömningen att väskan innehöll sprängmedel, men att det inte inneburit en fara i den formen det anträffats.

Nicholas ringde till sin mamma Jessica Kristensen på torsdagen och berättade om väskan. Foto: Sanne Kleiner

Två dagar i rad

På fredagen hittades ytterligare ett misstänkt föremål inne på skolan, även det bedömdes innehålla sprängmedel. Enligt polisen ska en lärare ha uppmärksammat föremålet inne på skolan i fredags. Enligt polisen är de två händelserna kopplade till varandra.

”Väldigt orolig”

Under sommaren har det varit fritidsverksamhet på skolan. Om bara några dagar är sommarlovet slut och skolan drar igång igen. Vilket innebär blandade känslor för Nicholas mamma Jessica.

– Som förälder gick världen under för mig när jag fick samtalet från skolan och får reda på att min son på 6 år var med när de hittade väskan med sprängmedel, säger hon.

Nu önskar hon att skolan sätter upp övervakningskameror eller åtminstone har fler genomsök på gårdarna innan barnen går ut och leker.

– Det är det minsta man kan begära när det handlar om säkerhet. Det ska inte normaliseras. Detta är barn och det ska absolut inte utsättas på något sätt. Man ska känna sig trygg som förälder att lämna sina barn i en trygg miljö, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.