Niclas blev träningsmissbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Vi lever i en tid där hälsa är i fokus. Det är nyttigt att träna och faktum är att fler av oss borde röra på sig mer. Men var går gränsen? För Niclas Christoffer från Hurva blev jakten på hälsa en sjukdom.

Vi matas med tips på långlopp och löpartekniker, nyaste och nyttigaste dieterna. Många av oss kan sätta gränser och vet vad som är bra för oss. Men för andra suddas de där gränserna ut.

– På morgonen simmade jag, sedan skulle jag springa, cykla och styrketräna. På kvällen promenerade jag tre timmar. Hade jag skrivit upp att jag skulle springa en mil då var det träning. Men om jag bara gick ut och gick räknades inte det. Så då kunde jag träna ännu mer, säger Niclas Christoffer.

Benet gick av

Det kallas ortorexi, och är en ätstörning men ingen diagnos. En person som har ortorexi planerar in i minsta detalj vad hen äter, väljer viss mat som anses hälsosam och kanske verkar leva sunt, men i själva verket kan det leda till allvarlig näringsbrist.

Niclas tränade så hårt och så ofta att han fick en stressfraktur i foten. ”Bara du vilar så kommer allt bli bra”, sa läkaren.

– Men jag kunde ju inte vila, jag var ju träningsmissbrukare. Så jag tränade tills benet gick av. Jag fick gipsa foten, men då började jag hoppa på ett ben i stället. Allt för att bränna kalorier, säger han.

Hetsåt för att kräkas

Det var tio år sedan nu. Niclas hade flera olika sorters ätstörningar, som gick in i varandra. Han hetsåt, för att sedan kräkas. I perioder åt han ingenting. Men hela tiden vid sidan om många timmar på gymmet eller löparspåret, varje dag.

– Det blev ett sätt att hantera min ångest. I stället för att bry mig om något annat lade jag allt på att bli smalare och mer vältränad.

Det är just rädslan för att möta sin egen ångest som driver på ätstörningen. Det menar psykologen och forskaren Per Johnsson som mött många ortorektiker genom åren.

– Vi är ju väldigt rädda för att vara med oss själva och de existensiella frågorna om liv och död och hur vi vill ha det i våra liv. Att bara tänka på motion och kost gör att du inte behöver tänka så mycket på något annat.

Benämning som föreslagits för tvångsmässig upptagenhet vid rigida föreställningar om ”naturlig” och hälsofrämjande föda, med åtföljande strikta kostvanor med många ”förbud”. Inriktning på extremt fettfattig kost är vanlig, en annan variant är att personen endast äter rå (dvs. otillagad) föda som härstammar enbart från växtriket. En fixering vid träning och låg kroppsvikt ingår ofta. Ortorexi är ingen medicinsk diagnosbenämning utan ingår i tillståndet ätstörningar och kan betraktas som en variant av anorexi.

Källa: Nationalencyklopedin

Mer information om ortorexi:

1177 Vårdguiden

Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk och Fri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ortorexi

Mer i ämnet