Migrationsminister Morgan Johansson (S)

Migrationsverket kan behöva ta till gymnastiksalar för flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket och migrationsminister Morgan Johansson vädjar nu till andra myndigheter som Kriminalvården och Försvarsmakten att hjälpa till med flyktingmottagandet. Det kan bli aktuellt för Migrationsverket att använda sig av evakueringsplatser som gymnastiksalar för att härbärgera flyktingarna.

Med kort varsel kallade migrationsminister Morgan Johansson (S) och Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson på lördagen till en presskonferens i Malmö. Bakgrunden är den allt svårare situationen för den svenska flyktingmottagningen.

Migrationsministern började presskonferensen med att säga att alla Sveriges system nu är under mycket hård press. Sverige upplever just nu den svåraste flyktingsituationen i modern tid. Vi har sedan länge överstigit de antalet flyktingar som kom under Balkankriget 1992, uppger ministern.

– Vi kommer att behöva ta till extraordinära åtgärder, säger Morgan Johansson.

”Svårare innan det blir bättre”

Ministern förutspår en svår höst för flyktingmottagandet.

– Det kommer bli svårare innan det blir bättre. Men vi kan klara det här som land, säger han.

Under september kom 24.000 asylsökande till Sverige, dubbelt så många som under augusti. Det råder en akut brist på förläggningsplatser och Migrationsverket uppger att man behöver tusen nya boendeplatser per dag. I en akut fas behövs 10.000 platser i kommunerna. Det kan göra att man nu måste ta evakueringsplatser i anspråk – platser som gymnastiksalar och stora salar som brukar användas vid krislägen då folk tvingas lämna sitt hem.

– Vi börjar närma oss vägs ände, säger Anders Danielsson.

Samtidigt vädjar nu ministern och Danielsson till andra myndigheter om hjälp. Man hoppas att Försvarsmakten och Kriminalvården som båda har stora lokaler, ska kunna upplåta dem till flyktingar. Möjligheten att bygga 75.000 färdiga modulhus utreds också. Sovplatserna och hemmen för flyktingarna kommer bli sämre, det står helt klart, eftersom man kommer behöva sätta fler flyktingar på varje boende.

– Vi kommer att behöva förtäta de redan befintliga platserna. Det är så klart inte det bästa mottagandet vi skulle vilja ha, fortsätter Danielsson.

Avvisanden kommer öka

Migrationsministern aviserade även att man tidigarelägger den så kallade anvisningslagen – som tvingar samtliga Sveriges kommuner att ta emot asylsökande. Man kommer även att intensifiera arbetet med att avvisa de personer som har fått avslag på sin asylsökan men fortfarande bor kvar på Migrationsverkets boenden. Det rör sig om 6.000 personer som kommer att avvisas.

– Polisen och Kriminalvården kommer att öka takten på avvisningarna. Vi behöver ordning och reda i asylpolitiken. De som har asylskäl får stanna men de vars avslag har vunnit laga kraft måste återvända. Vi behöver de platserna, säger Morgan Johansson.

Och flyktingar som har fått uppehållstillstånd måste ut i kommunerna. 10.000 personer bor nu fortfarande på Migrationsverkets boenden, trots att de måste tas in av kommunerna för att lämna plats åt nya asylsökande, uppger Johansson och Danielsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet