Foto: TT

Norge inför nya reserestriktioner för skåningar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 8 augusti måste inresande från Skåne till Norge sitta i karantän i 10 dagar vid ankomst till landet. Detta eftersom Skåne har haft fler än 20 nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

Det var under torsdagen som Norges utrikesdepartement offentliggjorde nya reserestriktioner i ett pressmeddelande. En del av detta var att både Skåne och Kronoberg gick från gröna regioner, vilket innebar karantänfria inresor till Norge, till röda regioner, och har nu karantänskrav i 10 dagar vid inresa i landet.

– Det är klart att det bekymrar mig, säger Anna Mannfalk (M), förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Skåne.

Karantänsplikten träder i kraft vid midnatt under natten till lördag den 8 augusti.

Skåne över gränsen för antalet smittade

Under de senaste 14 dagarna har Skåne haft 21 nya fall av covid-19 per 100 000 invånare – 11 nya fall per 100 000 invånare under förra veckan och 10 nya fall under veckan dessförinnan.

Enligt norska Folkhelseinstituttet går gränsen för när en region eller ett land blir rödlistat vid 20 nya fall av covid-19 per 100 000 invånare under de senaste två veckorna, och att mindre än 5 procent av de coronatester som har gjorts under samma period ska vara positiva. Skåne ligger alltså precis ovanför snittet för hur många nya fall en region får ha innan restriktioner införs för personer därifrån.

– Det är viktigt att våra nordiska gränser hålls öppna, men det viktigaste för oss i Skåne är ändå att gränsen till Danmark har öppet, säger Anna Mannfalk (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet