Eldningsförbud innebär bland annat att man inte får använda engångsgrill. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Nu är det eldningsförbud i hela Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen meddelar att grill- och eldningsförbud råder i hela Skåne från och med måndag 23 juli. Anledningen är den senaste tidens torka.

Flera platser i Skåne har redan haft grillförbud med anledning av torkan. Nu går Länsstyrelsen ut och meddelar att hela Skåne täcks av förbud, som nu även inkluderar fasta grillplatser. Den enda godkända grillplatsen är egen tomtmark med grill som står på ben.

– Vi har varit i kontakt med samtliga räddningstjänster i Skåne som ställer sig positiva till det här, säger Matz Hammarström som är tillförordnad landshövding på Länsstyrelsen Skåne.

Rekordvärme 2018

Beslutet kommer samma dag som MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, går ut  med ett meddelande till allmänhet där de uppmanar alla att följa lokala eldningsförbud då det finns hög risk för fler skogsbränder i hela landet.

– Skåne har hittills sluppit större bränder genom att alla tar ansvar och det hoppas vi man fortsätter att göra, säger Matz Hammarström.

Många som struntar i förbudet

I Malmö har det varit eldningsförbud sedan i maj men många grillar ändå. Polisen meddelade under lördagen att de kommer börja bötfälla personer som bryter mot eldningsreglerna.

– Vi har varit vänliga och upplyst människor först men sen känner vi att det ökar. Vi har svårt att hinna med att åka till alla platser. Man känner att det är lite för enkelt att säga att ”det visste inte jag”. Det kan inte ha undgått någon vilken risk vi lever i just nu i Sverige på grund av torkan, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson hos polisen i Skåne.

Om grill- och eldningsförbudet

Det är tillåtet att grilla på egen tomtmark. Grillen ska vara upphöjd från marken så att inte strålningsvärmen från elden antänder marken under. Grillen ska inte stå på brännbart underlag och släckmateriell ska finnas till hands.

Det är inte tillåtet att grilla i parker, allmänna platser eller i naturreservat. Det inkluderar även fasta grillplatser och campingplatser.

Förbudet i Skåne gäller till det att Länsstyrelsen meddelar annat.

Straffet för att bryta mot förbudet kan vara böter eller fängelse, om brottet är grovt.

Vid skogsbrand ska du larma 112. Känner du rökdoft men inte ser någon brand kan du ringa 113 13 för mer information. Ser du någon som bryter mot grill- och eldningsförbudet kan du ringa polisen på 114 14.

Källa: Länsstyrelsen Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet