Se 15-åringens advokat kommentera den sista rättegångsdagen. Foto: Johan Dernelius

15-åring bakom skolattack ska psykundersökas

Uppdaterad
Publicerad

Femtonåringen som genomförde skolattacken i Eslöv har gjort sig skyldig till mordförsök på den lärare han knivhögg i magen, har Lunds tingsrätt kommit fram till. Men innan domen avkunnas ska han genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.

En fem dagar lång rättegång har avslutats. Nästan hela har hållits bakom stängda dörrar på grund av den åtalades låga ålder.

Utöver mordförsöket mot en lärare är 15-åringen åtalad för att ha hotat både skolpersonal och elever på skolan, liksom den polis som avväpnade honom.

Skolattacken i Eslöv

Anses skyldig till merparten av brotten

Domstolen anser att bevisningen är övertygande för att pojken har utövat grovt hot mot tjänsteman och att han också är skyldig till merparten av de övriga grova hot han är åtalad för. Åklagaren yrkar på att 15-åringen ska dömas till två års sluten ungdomsvård.

När rättegången inleddes den 28 oktober beskrev pojkens försvarsadvokat Leif Persson det som 15-åringen gjorde som ”ett vansinnigt dåd”. Han hävdade också att det skett under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Iförd stridskläder

Pojken har erkänt att han iförd stridskläder, skelettmask och hjälm gick in på sin skola den 19 augusti, utrustad med knivar och pistolattrapp. Av förundersökningen framgår att pojken var ute efter muslimer och prideanhängare på skolan och enligt vad han själv skrivit före dådet var planen att döda.

Åklagare Pernilla Nilsson har åtalat honom för mordförsök, men 15-åringens advokat hävdade vid rättegångsstarten att dådet i stället ska bedömas som grov misshandel.

Tingsrätten beslutade också att 15-åringen ska vara fortsatt häktad.

SVT Nyheter Skåne har sökt åklagare Pernilla Nilsson utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Eslöv

Mer i ämnet