Max IV:s direktör Christoph Quitmann, går i täten för inflyttningen.

Nu får personalen nyckeln till Max IV

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års byggtid står Max IV-anläggningen på Brunnshög färdig. I dag lämnar byggherren över nycklarna till Lunds universitet och anläggningens personal.

– Det känns fantastiskt att äntligen få nyckeln till Max IV. Men ännu återstår en hel del jobb innan hela familjen kan flytta in, säger Max IV:s direktör Christoph Quitmann.

Bygget av anläggningen på 50 000 kvadrat består av linjäracceleratorer, lagringsringar, kontorsbyggnad och utomhusmiljöer. Max IV väntas dra till sig forskare inom fysik, kemi, biologi och materialvetenskap från hela världen.

Blir klart i tid

Sedan bygget startade 2010 har cirka 3 000 byggarbetare arbetat med att färdigställa laboratoriet. Investeringen för Max IV har väntats uppgå till 2,2 miljarder kronor. Den slutgiltiga kostnaden hamnar på 1,9 miljarder kronor, enligt Christoph Quitmann.

– Vi kan konstatera att byggnaden blivit klar i tid och att det blev billigare än väntat. Jag tror det är mycket tack vare ett bra samarbetsupplägg mellan Lunds universitet och byggherren ML4, som innebär att vi delar förluster och vinster, säger Christoph Quitmann.

Halva jobbet kvar

Max IV-laboratoriet kommer att bli arbetsplats för uppemot 240 personer. Fram till själva invigningen väntar ett intensivt arbete med att färdigställa acceleratorerna och några av anläggningens instrument.

– Halva jobbet är redan gjort, och halva återstår. Just nu arbetar vi med att ta fram sex stycken instrument. Till exempel håller vi på att sätta ihop ett instrument som ska göra kristallografiska studier av protein, något som är jätteviktigt för att förstå olika slags sjukdomar.

Forskningen görs möjlig med hjälp av synkrotonljus, som är ett mycket starkt röntgenljus som man strålar olika material med för att se deras struktur på atomnivå. Förhoppningen är att forskningen kan leda fram till nya läkemedel eller framtidens miljövänligare drivmedel.

Snart dags för experiment

Lunds universitet kommer att kunna ta emot runt 2 000 forskare från hela världen på Max IV. De första riktiga experimenten beräknas ske i slutet av 2016.

– Då kommer de första forskarna börja genomföra experiment här. Successivt kommer vi börja skicka ut inbjudningar till forskare att skicka in förslag på experiment de vill utföra. De bästa förslagen kommer väljas ut av internationella experter, säger Christoph Quitmann.

Anläggningen invigs den 21 juni nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MAX IV

Mer i ämnet