Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Skåne presenterar sitt nya styre. Foto: Emilio Garro/SVT

Region Skånes nya styre: M, KD och L med stöd av SD

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen kallade Moderaterna till en presskonferens för att presentera det nya styret för Region Skåne, som nu består av M, KD och L som styr med stöd från SD.

Nu har Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna kommit överens om att styra regionen med stöd av Sverigedemokraterna. Liberalerna, som tidigare meddelat att de inte vill styra med SD, har alltså svängt i frågan.

– Det är viktigt med ett stabilt styre när vi har osäkra tider, att i det läget inte säkerställa en budget i tid vore ganska oansvarigt. Därför har vi kommit överens om ett borgerligt treklöverstyre, och för att göra det har vi också valt att föra diskussioner med SD, sa Carl Johan Sonesson (M) under fredagens presskonferens.

Regionvalet 2022 Skåne

Sverigedemokraterna säger att de hade velat sitta med i styret men att det föreslagna upplägget är ett bra alternativ.

– Samtidigt som vi gör den här överenskommelsen så stänger vi ute resterande partier, säger Niclas Nilsson (SD).

Centerpartiet lämnas utanför

Den senaste mandatperioden har Moderaterna styrt regionen tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Nu behöver den borgerliga fyrklövern styra tillsammans med Sverigedemokraterna eller få deras stöd för att nå majoritet. Detta innebär dock att Centerpartiet hamnar utanför då de inte vill ingå i ett borgerligt styre med stöd av SD.

– Vi tycker det är tråkigt att C är i opposition, men vi håller dörren öppen för framtiden, säger Carl Johan Sonesson (M).

Tio vice ordförandeposter till SD

Enligt Carl Johan Sonesson (M) så är ekonomi, korta vårdköerna och näringslivet fokusområden för det nya styret. Kulturpolitiken och återvandringscentrum är exempel på områden som de inte är överens om.

SD kommer att få tio vice ordförandeposter i tunga nämnder och regionråden minskar från tio till åtta där fördelningen kommer att vara fyra för Moderaterna, två för Kristdemokraterna och två för Liberalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Skåne

Mer i ämnet