Tullen får nya befogenheter och får stoppa införsel av kraftiga smällare, så kallade bangers. Foto: TT

Nu får tullen stoppa ”bangers”

Uppdaterad
Publicerad

Den som utan tillstånd försöker föra in så kallade ”bangers” till Sverige från ett annat EU-land kommer från och med den 1 november att kunna gripas av tullen. Efter de många sprängningarna i Malmö får myndigheten nu nya befogenheter.

Trots att det är olagligt att såväl använda som förvara bangers får tullen idag varken göra gripanden eller beslag när någon försöker föra in den explosiva varan i landet. Tjänstemännen kan idag bara hoppas på att en polispatrull är i närheten för att göra ett gripande, men den skyldige har ofta kommit undan.

– Det kommer ju smällare ungefär varannan vecka och det kan man inte göra någonting åt. De kommer i synnerhet över Öresundsbron och i Helsingborg, säger Jonas Karlsson som är sakkunnig på Tullverket.

Ny lagändring

Den vanligaste sortens bangers som används av kriminella i Malmö innehåller runt 100 gram sprängmedel, vilket är tillräckligt för att kunna döda eller allvarligt skada en människa.

Och efter de många sprängningarna i Malmö har riksdagen fattat beslut om en lagändring som från och med den 1 november ger tullpersonalen betydligt större befogenheter att ingripa vid fynd av bland annat bangers. Lagändringen genomfördes enligt Jonas Karlsson ovanligt snabbt och beslutet om den togs med bakgrund av de många sprängningarna i Malmö-området.

Från och med månadsskiftet kommer bangers och andra explosiva varor att i stora drag betraktas på samma sätt som vapen. I praktiken innebär det att tullpersonalen kommer att få gripa personer som försöker föra in bangers i landet men också beslagta varorna och i ett senare skede förstöra dem.

– Nu är det ju klart att det inte är någon som kan misstolka längre att vi faktiskt har rätt beslagta och lagföra, säger Jonas Karlsson.

Osäker statistik

Han tror också att det kommer att stärka tullpersonalens moral eftersom de inte kommer behöva släppa personer med olagliga varor över gränsen.

Hur många bangers som tullen nu kan komma att beslagta kan inte Jonas Karlsson bedöma. Eftersom tullen tidigare har saknat befogenheter att göra beslag av varan har heller ingen statistik förts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.