Polisen skärper språket kring ”bangers”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har det rapporterats om 14 explosioner orsakade av så kallade bangers. Pjäserna har ofta beskrivits som en kraftigare fyrverkeripjäs eller smällare men nu vill polisen tvätta bort den oskyldiga tonen.

Senast i helgen inträffade två explosioner orsakade av bangers precis intill entréer till flerbostadshus inne i centrala Malmö. Det var de senaste bekräftade explosionerna med bangers sedan polisen i Malmö i maj upptäckte att sprängpjäsen blivit allt vanligare i staden. Ingen person är gripen eller misstänkt för någon av helgens sprängdåd.

Kan missuppfattas som leksak

Polisen menar att man borde sluta att benämna sprängpjäserna i termer av ”fyrverkerier” eller ”smällare”. Den vanligaste sortens bangers som används av kriminella i Malmö innehåller runt 100 gram sprängmedel, vilket är tillräckligt för att kunna döda eller allvarligt skada en människa.

– Det här är betydligt mycket mer likt en handgranat än vad det är en fyrverkeripjäs, säger polisens kommunikatör Nils Norling.

Svåra stoppa vid gränsen

Bangers är olagliga. De regleras i lagen om brandfarliga och explosiva varor, och i ordningslagen.

– Har man det i handen ska man ha tillstånd. Både användning, förvaring och transport är olagligt, säger Shulin Nie, explosiv expert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Däremot är det svårt att stoppa införsel av bangers till Sverige.

– Det är en brist att olika länder har olika regler, säger Shulin Nie på MSB.

Bangers finns att köpa via hemsidor med bas i andra EU-länder. I vissa länder är det inte heller olagligt att sälja dem till personer utan tilstånd.

Tullverket saknar tillstånd att genomföra stickprov för att hitta bangers, vilket gör att de sällan upptäcks vid gränsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer