Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bränderna på Björneborgsgatan och Gottorpsvägen betyder tolv bränder på två dygn i Malmö. Foto: Mikael NilssonVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nya bränder i Malmö – 18 på två dygn

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste dygnet har det brunnit vid ytterligare tillfällen i Malmö. Bland annat har det varit ytterligare en brand på Malmö kanotklubb, den här gången i ett sopkärl. På söndagsmorgonen hade det brunnit på fem nya ställen, under dagen på ytterligare tre.

Första larmet kom vid 22.20 på lördagskvällen. Då brann det i ett fristående sophus på Björneborgsgatan i Malmö.  Enligt polisen ledde det antända sophuset till en fullt utvecklad brand. Den kunde dock släckas ganska omgående.

Men vid 00.30-tiden kom nästa larm. En lokal på Gottorpsvägen i Malmö var rökfylld och både räddningstjänst och polis åkte till platsen. Branden var släckt efter några timmar och lokalen vädrades ut. Ingen person ska ha kommit till skada och det är ännu oklart hur branden startade.

Klockan fem var det dags igen. Då brann två sopkärl utanför Bethlehemskyrkan på Södervärnsgatan.  Vid halv sex brann ett sopkärl hos Kanotklubben i Slottsparken och ungefär en halvtimme senare hade något tänt på en vedhög utanför Chokladfabriken på Möllevångsgatan.

Misstänker pyromandåd

Det innebär 15 bränder på knappt två dygn i Malmö. Polisen misstänker att bränderna hänger ihop och att det kan röra sig om pyromandåd och polisen utreder om det finns ett samband.

– Vi tittar såklart alltid efter ett samband när det är något som har skett nära varandra både i tid och geografiskt, säger Sara Andersson, presstalesperson hos polisen.

– När det gäller det första tiotalet bränder så inträffade de ganska nära varandra och dessutom nära i tid. Bränderna det senaste dygnet är mer spridda, både geografiskt och tidsmässigt. Det finns inget uppenbart där som med de tidigare.

Kan det vara så att det rör sig om flera gärningpersoner?

– Det finns alltid en stor risk när något får stor uppmärksamhet att andra hakar på. Vi vet inte än hur det är i de här fallen, säger Sara Andersson.

Tre skräpbränder

Under söndagen kom det in larm om ytterligare tre små bränder. Vid Östervärns station hade någon satt eld i en papperskorg. På Lönngatan brann skräp i en tunna och på Ystadvägen i höjd med Augustenborg var det skräp som låg på marken som brann.

– På inget av de här ställena var det någon spridningsrisk och det blev inte heller några materiella skador, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson hos polisen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– De har skett nära varandra både i tid och geografiskt, säger Sara Andersson, presstalesperson vid polisen, om dygnets senaste misstänkta pyromandåd. Malmö kanotklubb är ett av flera ställen som brandhärjat – se mer i klippet. Foto: SVT

Under den senaste tiden har det brunnit på en rad platser i Malmö

27 jan

Brand i bageri på Sofielunds industriområde

Brand i förrådsbyggnad hos Malmö Kanotklubb i Slottparken

Brand i bilar på bland annat Västra Hindbygatan, Alrunegatan och Rödkullastigen

28 jan

Brand i bil på Snödroppsgatan

Brand i fritidsgård på Kroksbäck

Brand i sopkärl på Björneborgsgatan

29 jan

Brand i kontorsfastighet på Gottorpsvägen

Brand i sopkärl utanför Bethlehemskyrkamn på Södervärnsgatan

Brand i sopkärl hos Malmö Kanotklubb i Slottsparken

Brand i vedhög utanför Chokladfabriken på Möllevångsgatan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.