Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mona Landin-Olsson, överläkare på Skånes universitetssjukhus.

Ny coronabehandling ska testas på SUS

Uppdaterad
Publicerad

Att hitta ett botemedel mot corona står högst upp på mångas önskelista. På SUS i Lund kommer man nu att testa en ny metod för att behandla covid-19. Man ska nämligen se om antikroppar från tillfrisknade patienters blodplasma kan vara en fungerande behandlingsform.

Mona Landin-Olsson, överläkare på Skånes universitetssjukhus hoppas att studien kan dra igång inom tre veckor. Studien kommer att innefatta 100 patienter som insjuknat i coronaviruset.

– 50 patienter kommer att behandlas med blodplasma som innehåller antikroppar och den andra hälften kommer att behandlas på sedvanligt sätt. Det ger oss ett tillräckligt stort underlag för att se om behandlingen har någon påverkan på patienterna, säger hon.

Antikroppar finns kvar efter att man tillfrisknat

Tanken är att antikroppar från tillfrisknade patienter ska kunna hjälpa de sjuka patienterna att tillfriskna. En metod som har fungerat tidigare mot liknande virus.

– När en person tillfrisknar från den här typen av sjukdom bildas antikroppar i personens blod. De finns kvar även efter att personen tillfrisknat. Vi hoppas att genom att ge antikropparna till sjuka patienter att de ska kunna tillfriskna, säger Mona Landin-Olsson.

Svårt att säga när studien är klar

Behandlingen kommer att testas på patienter som behöver syrgas, det vill säga ganska sjuka patienter. Man hoppas kunna se ett resultat av studien om några månader.

– Det är svårt att säga när studien kommer att vara klar. Men vi hoppas löpande kunna se tendenser, avslutar Mona Landin-Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet