18-åringens försvarare Anders Elison säger att han är bestört över Socialstyrelsens rättsliga råds bedömning. Den visar att 18-åringen inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tiden för dubbelmordet på Malmö latinskola. Arkivbild. Foto: SVT

Morden på Latinskolan i Malmö: Dömd led inte av allvarlig psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

18-åringen led inte av en allvarlig psykisk störning i samband med morden på de två lärarna på Malmö latinskola i våras. Socialstyrelsens rättsliga råd gör samma bedömning som Rättsmedicinalverket. Därmed kan 18-åringen dömas till livstids fängelse även i hovrätten.

– Jag är bestört och förvånad, säger 18-åringens advokat Anders Elison.

Anders Elison är förvånad över Socialstyrelsens rättsliga råds bedömning.

– Det rättsliga rådet har gjort sin bedömning på handlingarna. Det är gott så. Men jag har träffat min klient och haft mycket med honom att göra och jag ser hur fruktansvårt dåligt han mår, säger advokat Anders Elison, till SVT Nyheter Skåne.

18-årigen dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för dubbelmordet på två lärare på Latinskolan i Malmö. En rättspsykiatrisk undersökning slog då fast att 18-åringen inte led av en allvarlig psykisk störning i lagens mening varken vid tiden för gärningen eller när han undersöktes.

”Käpprätt åt helsike”

Rättsmedicinalverket konstaterade dock att 18-åringen har en neuropsykiatrisk problematik inom autismspektrat.

– Min klient har blivit en bricka i den stora debatten om bristerna i den neuropsykiatriska vården och unga som mår fruktansvärt dåligt. I min klients fall gick det käpprätt åt helsike, säger Anders Elison, försvarsadvokat till 18-åringen.

Huvudförhandlingen om dubbelmordet på Malmö latinskola återupptas den 16 december i hovrätten.

– Fram tills dess kommer jag fortsätta träffa min klient och fortsätta vara ett stöd för honom. Jag kommer likväl plädera för att han inte ska dömas till livstids fängelse. Men uppförsbacken har förstås blivit brantare nu, säger advokat Anders Elison.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få en sammanfattning vad som skedde under dådet på gymnasieskolan Malmö Latinskola under måndagen. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Malmö

Mer i ämnet