Ulrika Rickard är undersköterska och testar en teknik som hjälper henne att komma ihåg att använda handsprit innan hon träffar omsorgstagaren. Foto: Johan Dernelius

Ny uppfinning ska förbättra hygienen på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

En god hygien är avgörande för att hindra coronaviruset från att spridas på äldreboenden. Nu testar två boenden i Helsingborg och Löddeköpinge en ny uppfinning som hjälper personalen att sprita sina händer.

– Vi har årliga mätningar för hygienen och där ser vi att vi har vissa förbättringsområden, bland annat momentet när man ska sprita händerna när man går in i lägenheten, säger Nina Larsson, enhetschef för omsorgsboenden i Löddeköpinge.

Utvecklat i Lund

I Löddeköpinge har äldreboendena varit förskonade från coronaviruset. Sedan två veckor testar man på boendet Möllebacken ett digitalt verktyg utvecklat av ett företag i Lund.

Coronavirus i Skåne

Med hjälp av sensorer utlöses ett larm om personalen glömmer att använda handsprit när de går mellan lägenheterna.

I klippet visar Ulrika Rickard, undersköterska och hygienombud, hur det går till.

Vid inspelningen följde SVT Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet