Var försiktig och ta ett covid-test om du har rest till Malmö, Helsingborg, Lund eller Göteborg är beskedet från danska myndigheter. Foto: Johan Nilsson/TT

Nya danska rekommendationer: Flera städer i Sydsverige gulmarkeras

Uppdaterad
Publicerad

Var extra försiktig och covid-testa dig när du kommer hem. Den uppmaningen kommer nu till alla danskar som tänker resa till Malmö, Helsingborg, Lund eller Göteborg. Under fredagen gulmarkerades de svenska städerna av Danmarks utrikesdepartement.

Det är på grund av ökad smittspridning som Malmö, Lund, Helsingborg och Göteborg har gulmarkerats i Danmark. Danskar som rest i södra Sverige ombeds vara extra försiktiga, samt att testa sig efter att de kommit hem från vistelsen utomlands.

För danskar som inte är fullvaccinerade är det krav på covid-test vid hemkomst.

Restriktioner snart borta

De nya rekommendationerna kommer en vecka efter beskedet att alla danska restriktioner slopas från och med 10 september. Hälsoministern Magnus Heunicke (S) uppgav då att restriktionerna kan återinföras om läget försämras.

Antalet patienter som var inlagda på danska sjukhus för covid-19 uppgick den 31 augusti till 147 personer. Totalt har 2 587 coronasmittade personer dött i Danmark. 14 danska covid-dödsfall har inrapporterats sedan 26 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet