Oerfarna pandor misslyckades med parning – ingen unge i år heller

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på Zoo i Köpenhamn hade laddat upp ordentligt för att det skulle bli tredje gången gillt för Mao Sun och Xing Er. Men trots importerat urin och andra förberedelser så blir det ingen pandaunge i år heller. De unga tu visste inte hur de skulle göra...

Det är svårt att få pandor att föröka sig i fångenskap. På Zoo i Köpenhamn har man försökt få till det tidigare och under måndagen var det dags för ett nytt försök. Men trots att hannen var mer intresserad i år så blev det inget.

– De vet helt enkelt inte hur de ska göra och de har bara en gång om året på sig att öva, säger Mats Bertelsen på Zoo till danska TV2 Lorry.

– Vi upplever att de har svårt att synkronisera sig. När han gör sig till är hon upptagen av annat och tvärtom.

Se pandornas parningsförsök i klippet.

Gevär och brandsläckare

Förberedelserna var minutiösa före försöket. Hannen Xing Er är delvis uppfostrad av människor och behöver därför lite hjälp på traven för att bli intresserad. Zoo hade importerat urin från andra pandahannar för att få honom på humör.

Man hade också beväpnat sig med bland annat gevär och brandsläckare för att kunna skilja de båda åt om det blev slagsmål när de först fick träffas. Och det blev det.

Nytt försök nästa år

Men de två fick pusta ut och sen kunde de närma sig varandra under lite lugnare former. Fast någon parning blev det inte.

Pandor kan bara befruktas under en handfull dagar under året. Så nu får Köpenhamn vänta till nästa år och hoppas att de två pandorna är mer erfarna då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.