Per Modig på gården Fagraslätt utanför Kristianstad, är en av ganska få skånska lantbrukare som odlar baljväxter avsett för livsmedel. Foto: Petra Hultman

Få bönor på skånska åkrar – trots ökad efterfrågan

Publicerad

Svenskarna äter allt mer vegetariskt, både av hälsoskäl och av miljöskäl. Men vill man byta ut köttet mot växtbaserat protein, är det svårt att också välja närodlat.

På gården Fagraslätt utanför Kristianstad har lantbrukaren Per Modig odlat olika sorters bönor, linser, ärtor och andra udda grödor i tio år.

– Jag var nog lite tidigt ute för i början hade jag svårt att få avsättning för det jag odlade, säger Per Modig.

Nu märker han av den ökande efterfrågan på närodlat.

– Jag tror att det handlar om ett ökat miljöintresse och att man vet att det är bra att baljväxter, och framförallt svenskodlade baljväxter.

Tur och retur Italien i lastbil

Under 2020 ökade försäljningen av färska vegetariska alternativ i de största livsmedelskedjorna med omkring 40 procent jämfört med året innan. Och den genomsnittliga försäljningen av frysta vegetariska produkter ökade med över 15 procent, jämfört med året innan.

Men tillgången till närodlade alternativ är ganska mager. Istället är det framförallt importerade vegetariska produkter vi äter.

Orsaken är bland annat att det ännu inte finns någon upparbetad förädlingsindustri i Sverige. Till exempel har de svenskodlade ekologiska bönor som säljs i tetrapak i mataffären, körts fram och tillbaka till Italien.

– Det känns ju lite synd för då har man ju tappat poängen med det.

”Stort intresse bland lantbrukare”

Per Modig vill inte skicka sina ekologiskt odlade bönor och linser 400 mil tur och retur till Italien med lastbil. Därför torkar, rensar och packar man själva på gården. Och säljer direkt till sina kunder.

– Det var egentligen ett nödvändigt steg. När jag började med bönor i lite skala, fanns ingen som kunde rensa och packa. Så vi har utvecklat hela kedjan efterhand.

Per Modig tror att det skulle kunna gå att odla betydligt baljväxter i Skåne. Bara några få procent av grödorna som odlas i Skåne är baljväxter. Och av dem blir det mesta djurfoder.

– Det finns ett väldigt stort intresse bland lantbrukare att odla baljväxter, men problemet är att ta sig från odlaren till konsumenten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.