Oleg flydde Charkiv i Ukraina – togs emot av parasportförening i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Den 19 mars flydde 22-årige Oleg Alymov den hårt drabbade staden Charkiv med sin familj. I Malmö togs familjen och flera andra flyktingar med funktionsnedsättningar emot av den lokala parasportföreningen FIFH.

Innan kriget bodde Oleg i Charkiv, tillsammans med sin mamma, pappa och bror. Sedan kriget bröt ut har staden drabbats hårt av ryska bombningar.

– Vi sökte skydd i källaren, och det var väldigt svårt. Ett par gånger ramlade jag när jag skulle ta mig ned tillsammans med mamma och pappa, det var väldigt obehagligt eftersom vi hade så bråttom, säger Oleg Alymov.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Familjen stannade i hemstaden så länge de kunde, men när en granat träffade grannhuset bestämde de sig för att fly.

I klippet ovan får du höra Oleg berätta om flykten från Charkiv.

Togs emot av parasportförening

När familjen tagit sig till Malmö togs de och 38 andra flyktingar emot av parasportföreningen FIFH.

– Vi tog in dem här på FIFH-hallen, bjöd på frukost och lunch, och så hade vi ordnat med volontärer som körde ut dem till de olika privata boendena som vi hade lyckats ordna, säger Peter Nilsson, ekonomichef på FIFH.

Även efter mottagandet har föreningen fortsatt hjälpa flyktingarna, bland annat i kontakter med myndigheter och med vården.

Parasportföreningen FIFH tog emot 42 ukrainska flyktingar, däribland Oleg och hans familj. Bussen de anlände med fylldes med förnödenheter och skickades tillbaka till Ukraina. Foto: Privat

Peter Nilsson öppnade själv sitt hem för Oleg och hans familj.

– Detta var något som vi ville göra, och det kändes bra att kunna göra det för någon annan, säger Peter Nilsson.

– När vi träffade Peter och hans stora och vänliga familj för första gången kändes det som att vi togs emot av släktingar, säger Oleg Alymov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet