Håkan Andersson är fritidschef i Sjöbo och säger att det känns naturligt att de uppblåsbara attraktionerna inte följer med till Sjöbo marknad. Foto: TT / SVT

Nästa anhalt för olycksdrabbade tivolit: Sjöbo marknad

Publicerad

Efter fallolyckan på Kiviks marknad, där fyra barn skadades efter att de fallit från en uppblåsbar rutschbana, dras flera attraktioner in inför kommande festivaler och marknader.

Närmast är tivolit på väg till Sjöbo marknad som startar under torsdagen. Men det blir ett tivoli utan några uppblåsbara attraktioner.

– Det kändes som det naturliga beslutet och något som vi och Axels tivoli var överens om, säger Håkan Andersson som är fritidschef i Sjöbo kommun och ansvarig för marknaden.  

Under morgonen har han haft samtal med tivoliledningen. Men eftersom de i maj visat upp besiktningspapper menar han att det inte finns så mycket mer för dem att göra.  

– Det finns inga garantier för att olyckor inte kan hända. Garantin som vi har är att attraktionerna är besiktigade och det får vi får in dokumentation om en gång om året, säger han.   

Från Sjöbos sida upphandlas tivolits tjänster, men enligt Håkan Andersson har de funnits på Sjöbo marknad under flera år.  

– Jag känner inte till att det varit några problem med säkerheten tidigare. Jag är relativt ny på min tjänst, men det är inget jag fått några signaler om, säger fritidschefen.  

Till Helsingborg

I Helsingborg anordnas stadsfesten Hx den första helgen i augusti. Även hit kommer tivolit för att slå upp sina karuseller. Men när SVT ringer upp projektledare Nathalie Jarnhäll har hon ännu inte hört talas om gårdagens olycka.   

– Det har jag faktiskt inte hört talas om, men det är absolut något vi får ta och titta på, säger hon.

Malmöfestivalen gör extra besiktningar

Även till Malmöfestivalen kommer tivolit. Men där har man aldrig haft den typ av uppblåsbara attraktioner som orsakade olyckan i Kivik. Pontus Friberg är en av projektledarna bakom festivalen och menar att de känner sig trygga med säkerheten för tivolits karuseller som kommer finnas på plats i augusti.    

– Ja det gör vi, framförallt eftersom de görs en besiktning på plats av en tredje part dagen innan festivalen öppnar. Innan vi fått se protokollet från den besiktningen får tivolit inte öppna, säger han.  

Enligt honom har den här typen av säkerhetsdiskussioner redan först inom festivalledningen.  

– Vi gör besiktning på allt på festivalen – tivoli, elanläggningar, läktare – allt där det finns risk för olyckor, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer