Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Omikron i Skåne – flera nya misstänkta fall Foto: Fredrik Sandberg/TT

Omikron i Skåne – flera nya misstänkta fall

Uppdaterad
Publicerad

Antalet smittade personer med covid-19 ökar och igår meddelade Region Skåne att det första fallet av den nya coronamutationen omikron har konstaterats i Skåne. Just nu analyseras prov från ytterligare några misstänkta fall av den nya varianten.

Den smittade personen har nyligen kommit hem från en resa i Sydafrika och tog sitt prov för en vecka sedan.

– Under måndagen konstaterades det att det rörde sig om den nya virusvarianten omikron, bekräftar Skånes smittskyddsläkare Eva Melander, i ett pressmeddelande på tisdagen.

– Personen är smittspårad enligt gängse rutiner och vad vi vet i nuläget finns inga andra misstänkta fall runt den här personen, säger Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare, till SVT Nyheter Skåne.

Region Skåne skickar rutinmässigt en andel av alla positiva covidprov för typning och det var på det sättet som det nu aktuella omikronfallet upptäcktes. Typning görs bland annat av de fall som har koppling till resa.

Fler misstänkta fall

Den smittade är inte särskilt isolerad utan behandlas som ”vanliga” coronasmittade. Just nu finns inte fler konstaterat smittade men det finns fler misstänkta fall.

– Proven håller på att analyseras men vi har inga nya konstaterade fall, säger Birgitta Holmgren.

Hur oroliga behöver skåningarna vara för den nya varianten?

– Jag tycker inte man behöver vara orolig men man ska ha respekt för det här, för vi vet inte så mycket om den här varianten än, säger Birgitta Holmgren.

Kraftig smittökning

De senaste siffrorna från Region Skåne visar att smittspridningen ökar kraftigt. Sedan i torsdags har 1319 nya coronafall konstaterats. Antalet inlagda covidpatienter på sjukhus ökar också – 53 personer, varav 6 på intensivvårdsavdelning.

Sedan de nya reglerna infördes har provtagningen fördubblats i Skåne.

– Det visar att skåningarna följer de nya riktlinjerna för provtagning som bland annat säger att även vaccinerade ska provta sig vid symtom, säger Eva Melander, smittskyddsläkare.

Ökningen av antalet personer med konstaterad covid-19 är sannolikt både en konsekvens av att fler provtar sig och en faktisk ökning av antalet fall. Andelen positiva fall ligger dock på ungefär samma nivå som de senaste veckorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet