Omstart i jättemålet om bluffakturor

Publicerad

På måndagen blir det omstart i Malmö tingsrätt i den stora bedrägerirättegången. 22 personer anklagas för att ha lurat småföretagare att betala fakturor på sammanlagt 4,3 miljoner kronor från blufföretaget 118 108.

En första rättegång inleddes i oktober i fjol, men avbröts för några veckor sedan då det blev känt att rättens ordförande hade överlämnat en lapp med tips i målet till åklagaren.

Det ledde till att rätten entledigades på grund av jäv och att hela rättegången måste göras om. Domarens agerande anmäldes till Statens ansvarsnämnd, som tar upp fallet på onsdag.

Företaget 118 108:s affärsidé var enligt åtalet att skicka fakturor till äldre företagare för obeställda nätannonser och sedan, under hot om rättsliga påföljder, pressa dem att betala.

På måndagen startar samtidigt förhandlingar i hovrätten i Malmö om ett annat blufföretag, Företagslansering, som hade en liknande affärsstrategi. En 38-åring anklagas för 21 fall av grovt bedrägeri men frikändes i Helsingborgs tingsrätt medan en kompanjon till honom dömdes till fängelse i ett och ett halvt år.

Förra året polisanmäldes närmare 17 000 fall av bluffakturor. Regeringen tillsatte i fredags en utredning som ska kartlägga problemet och föreslå lämpliga lagändringar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot 118108

Mer i ämnet