Cavid Minchin, vd Scandivanadium visar upp en bit alunskiffer som kan innehålla vanadin, som ska brytas i den tänkta gruvan utanför Hörby Foto: Andreas Hillergren / TT

Omstritt gruvprojekt får statligt bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Ett brittiskt gruvbolag har fått en halv miljon kronor i bidrag från svenska staten för att utreda möjligheten att utvinna en värdefull metall ur marken kring Hörby i Skåne, rapporterar Sydsvenskan.

Företaget Scandivanadiums planer på att bryta vanadin – en metall som används till tillverkning av batterier – ur den skånska berggrunden har rört upp starka känslor i trakten. De som har protesterat mot projektet pekar på risken att grundvatten förorenas och natur förstörs.

Det är innovationsmyndigheten Vinnova som godkänt bidraget till ett halvårslångt forskningsprojekt.

– Det här är ett steg på vägen mot utvinning av en av världens rikaste vanadinådror, säger David Minchin, vd för Scandivanadium, till Sydsvenskan.

Enligt Minchin finns vanadindepåer värda 50 miljarder kronor i berglagren i Lyby mosse utanför Hörby. Scandivanadium menar att utvinningen kan vara positiv för miljön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer