David Minchin, vd Scandivanadium, då provborrningarna startade i Lyby utanför Hörby i augusti. Arkivbild. Foto: Andreas Hillergren/TT

Gott om vanadin i Skåne visar provresultat

Uppdaterad
Publicerad

Det finns gott om batterimetallen vanadin i Hörbytrakten i Skåne, enligt bolaget Scandivanadium som genomfört provborrningarna.

De första resultaten av provborrningarna efter metallen vanadin i Lyby utanför Hörby i centrala Skåne har nu kommit. Bolagets vd David Minchin säger i ett pressmeddelande att provborrningarna sammantaget visat att ”Skåne har potential att förse världen med en av de batterimetaller som behövs för klimatomställningen”.

”Kan finnas 117 miljoner ton”

Enligt de analyser som gjorts efter provborrningarna kan det finnas ungefär 117 miljoner ton vanadin i undersökningsområdet. Men delar av detta finns alltför nära bebyggelse för att vara möjligt att utvinna, enligt bolaget.

Samma företag vill provborra på Österlen, men har mötts av starka protester från gruvmotståndare.

Inga planer på att gå vidare just nu

Trots fyndet i Lyby har Scandivanadium i nuläget inga planer på att gå vidare i processen att ansöka om brytningstillstånd. Nästa steg blir ytterligare tester av det material som tagits upp i Hörby och provborrningar på fler ställen i Skåne.

– Vi kommer inte fatta beslut om hur vi går vidare i Hörby förrän vi provborrat i de andra områden i Skåne där vi har undersökningstillstånd. Under 2020 prioriteras arbetet med att skapa acceptans och förståelse i lokalsamhället för vår verksamhet, säger David Minchin i pressmeddelandet.

Vanadin används till batterier

Vanadin är ett metalliskt grundämne med atomnummer 23. Det används bland annat till vanadinbatterier som har flera fördelar: de är laddningsbara, har lång livscykel, snabb responstid och hög tolerans både för över- och underladdning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.