Khaled berätter för SVT Nyheter om hur han blivit föremål för terrorrekrytering. Foto: SVT

Öppen terrorrekrytering på kafé i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Efter gripandet av en terrormisstänkt Malmöbo ställer sig många frågan hur rekryteringen till våldsbejakande extremism går till. I Malmö kan det ske helt öppet på kaféer.

I Malmö förekommer sedan en tid tillbaka rekrytering till våldsbejakande extremism i offentliga miljöer som kaféer. Tidigare har det i huvudsak skett via sociala medier.

Khaled och hans vänner satt på ett kafé i Malmö när en man som dök upp och ville att de tillsammans skulle utföra terrordåd utomlands. Han presenterade sig som profet och försökte övetala Khaled och hans kompisar.

– Han ville att vi skulle hjälpa honom att köpa vapen och rekrytera folk. Han sa att vi skulle utföra terrordåd i Schweiz och därefter i Norge, säger Khaled.

Khaled och hans vänner polisanmälde mannen.

Svårare i sociala medier

Enligt Muhammed Khorshid, projektledare för Ungdoms Vänskapsförening i Malmö, har rekryteringen delvis flyttat från sociala medier till offentliga miljöer.

– Den internationella terrorbekämpningen har gjort det svårare att rekrytera i sociala medier. Därför sker den mer ute, säger Muhammed Khorshid, Ungdoms Vänskapsförening i Malmö.

Hans förening har fått bidrag från ungdomsstyrelsen för att åka runt på skånska skolor och förebygga våldsbejakande extremism men hittills inga pengar från Malmö stad. Det är Muhammed Khoshid besviken över. Han menar att det finns ett mycket stort behov av att informera unga om den nya lagen som kriminaliserar terrorresor.

Värvar jihadister

”Raed” driver ett kafé i Malmö där det flera gånger dykt upp olika personer som försökt rekrytera ungdomar till våldsbejakande extremism. En dag kom några killar in och slog sig ner.

– Tre personer kom in i kaféet och började prata med kunder. De ville att folk skulle bli jihadister i Irak och Syrien och nämnde IS, säger ”Raed”. 

”Raed” lämnade övervakningsfilmen från kaféet till polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet