– Kommunledningen måste ta reda på vad som hände, säger Hans Frank (L), en av de oppositionspolitiker som står bakom motionen. Foto: Gunilla Fritze

Oppositionens krav i Hörby: Utred och skicka hem cheferna

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga oppositionspartier i Hörby lämnar på torsdagen in en motion med krav på att händelserna i samband chefkonferensen utreds.

– Det är en alldeles för allvarlig sak att bara sopa under mattan, säger oppositionspolitikern Hans Frank (L).

Det var i samband med en konferens, där ett 40-tal chefer i Hörby kommun deltog, som minst en chef badade naken. Motionen som är undertecknad av S, MP, V, L, C, KD och SPI, kräver att M och SD-styret tillsätter en utredning om vad som egentligen hände på konferensen.

– Skälet är ett ganska omfattande tryck från allmänheten. Det är många som undrar vad som händer i kommunen, säger Renaldo Tirone som är gruppledare för Socialdemokraterna i Hörby kommun.

Konflikterna i Hörby

Så här står det bland annat i motionen:

”Samtliga partier har med bestörtning kunnat ta emot utsagor från flera av dem som var närvarande. De vågar inte träda fram på grund av rädsla att förlora sina jobb eller andra typer av repressalier.”

– Vi tycker inte att det är rimligt att det inte utreds vad som egentligen hände, säger Renaldo Tirone (S).

”Ursäkt räcker inte”

Enligt Renaldo Tirone räcker det inte med att en av de utpekade cheferna ska ha bett om ursäkt.

– Det är ju en arbetsmiljöfråga och eventuellt en fråga om sexuella trakasserier. Det är det vi vill ha utrett.

– Det viktigaste är att kommunledningen hanterar det internt, säger Hans Frank. Om det sen ska innebära att de förlorar sina jobb, det är en annan sak. Det får utredningen visa.

I motionen skriver också partierna att representanter från näringslivet har hört av sig.

– Det skadar kommunens varumärke att man inte ens utreder saken och ser om det behöver göras någon åtgärd. I spåren av metoo måste såna här saker utredas.

Undertecknarna av motionen menar också att det vore rimligt att de berörda cheferna omedelbart entledigas från sina tjänster till utredningen är klar.

Kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) vill inte kommentera motionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikterna i Hörby

Mer i ämnet