Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moshe David HaCohen motsätter sig medias rapportering om Malmö som en farlig stad för judar. Foto: Hanna Bolander/SVT

”Orättvis bild av Malmö” – rabbinen kritiserar medias rapportering under Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Rabbinen Moshe David HaCohen reagerar på hur både svensk och internationell media har rapporterat om Malmö som stad under Eurovision.

– Journalisterna kom hit och letade efter problem, säger Moshe David HaCohen.

Hoppet är återkommande när Moshe David HaCohen summerar hur Eurovision-veckan i Malmö fortgick. Han upplevde dock att viss media kom hit med en förutbestämd mening om hur Malmö skulle porträtteras.

Rabbinen om Malmöbilden

– Folk pekar ut Malmö som ett dåligt exempel internationellt, men jag tycker att vi har ett mycket fint samarbete med Malmö stad. Det är en orättvis bild av Malmö.

Han upplever att Malmös judiska befolkning har fått ett fint stöd under Eurovision, dels från polisen men också från pro-palestinska demonstranter.

– De var med och hjälpte till för att se till att judar var säkra i staden, säger han.

Samarbete är vägen framåt

Han understryker dock att även om han själv känner sig trygg i Malmö, så är det fortsatt ett problem så länge det finns judar som inte känner sig trygga i staden.

– När det kommer till kritan så finns det många utmaningar. Vi måste se till att alla judar är trygga för att försäkra oss om att Malmös lilla judiska församling har en framtid, säger han och fortsätter:

– Å andra sidan är det väldigt hoppfullt att Malmö stad, polisen och demonstranterna från båda sidorna kunde jobba tillsammans. Det är vägen framåt, säger Moshe David HaCohen.

Dagens Nyheter var först med att rapportera om Moshe David HaCohens åsikter om bilden av Malmö.

Judiska föreningen upplever ökad otrygghet

Judiska församlingens presstalesperson Fredrik Sieradzki delar inte helt Moshe David HaCohens bild av säkerhetsläget för judar i Malmö. Han vittnar om att antisemitismen har ökat och efterfrågar fler åtgärder. Hör hans tankar om medierapporteringen och Eurovision i klippet här under.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Sieradzkis upplevelse är att många judar drog en lättnads suck när Eurovision i Malmö var över. Hör vad han tyckte om medias rapportering i videon. Foto: Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.