Fullmäktiges ordförande Ulf Bingsgård (L) och arvodesberedningens ordförande i Trelleborg, Venzel Rosqvist (M) har olika bild av vad som beslutades i arvodesfrågan i måndags. Foto: Firas Razak

Toppolitiker i Trelleborg oense om arvodesbeslutet

Uppdaterad
Publicerad

Det råder förvirring bland Trelleborgs toppolitiker kring beslutet om höjda arvoden – inte minst till kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M).

2024 års nivå är ännu inte beslutad, hävdar arvodesordföranden Venzel Rosqvist (M). Fullmäktiges ordförande Ulf Bingsgård (L) håller inte med.

– Det är min uppfattning att det är så, säger Bingsgård till SVT Nyheter.

Beslutet i Trelleborgs fullmäktige i måndags blev en riksnyhet och reaktionerna var stundtals hätska över Ann Kajson Carlqvist arvodeshöjning med 75 procent på två år. 

Skickade ut ”klargörande”

På onsdagseftermiddagen mejlade arvodesberedningens ordförande i Trelleborg, Venzel Rosqvist (M), ut ett ”klargörande” till medierna: 

”Beslutet togs med tillägget att arvodesberedningen ska återkomma till fullmäktige i oktober nästa år gällande arvodesnivåer för 2024. Därav vill arvodesberedningen förtydliga att det inte finns några beslutade arvodesnivåer för 2024 och framåt så som framgått i media.”

Höjda riksdagsarvoden

Fullmäktiges ordförande Ulf Bingsgård (L) bekräftar att arvodesberedningen fått i uppdrag att ta fram nya beräkningar för 2024. Detta eftersom det strax före fullmäktigemötet blev känt att arvodena i riksdagen räknas upp nästa år. Eftersom Trelleborgspolitikernas arvoden är kopplade till riksdagsledamöternas, måste beräkningen göras om. 

– Vi börjar arbetet på vårkanten och det är omöjligt att i dag veta på vilken nivå vi hamnar, säger Venzel Rosqvist till SVT Nyheter. 

Ulf Bingsgård menar att nivån inte är tänkt att ändras nämnvärt.

– Syftet har ju hela tiden varit att komma till de siffrorna som man hade räknat ut, men att beräkningsgrunden får bli annorlunda. 

I arvodesberedningens ursprungliga förslag skulle Ann Kajson Carlqvists månadsarvode 2024 likställas med kommundirektörens lön på 125 000 kronor. Det var också det fullmäktige beslutade i måndags, säger Ulf Bingsgård. 

Gäller från januari 2024

– Ja, där har inte jag uppfattat något annat yrkande. 

Så det gäller fortfarande att Ann Kajson Carlqvist ska ha 125 000 kronor i månaden från 1 januari 2024? 

– Ja, precis. Det är min uppfattning att det är det vi fattat beslut om, säger Ulf Bingsgård.

Hör kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist kommentera sitt nya arvode:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag har ett väldigt stort ansvar för kommunen. Därför är jag berättigad till ett högre arvode än jag har i dag, säger kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M) i Trelleborg. Foto: Firas Razak

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.