Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattenläckan på Skånes universitetssjukhus var omfattande och stora mängder vatten behövde torkas upp. Se bilder från det i klippet. Foto: SVT/privat

Orsaken bakom vattenläckan på Sus i Lund – felaktiga bultar

Uppdaterad
Publicerad

Felaktiga bultar som rostat orsakade den omfattande vattenläckan på Skånes universitetssjukhus i Lund, det slås fast i en utredning. Samma typ av bultar ska finnas på flera andra ställen på sjukhuset – vilka nu byts ut.

Utredningen blev nyligen klar och visar på att det var ett materialfel som låg bakom den omfattande vattenläckan, något Sydsvenskan var först med att rapportera. Det handlar om bultar i galvaniserat stål som med tiden har rostat och fick rörförbandet att brista. Installationen av dessa bedöms ha gjorts för 10-15 år sedan.

Flödade i en timme

Situationen på sjukhuset beskrivs som rörig den aktuella morgonen. I hopp om att kunna stoppa läckaget beslutar räddningstjänsten att pressa samman huvudröret. Men i stället brister röret och läckaget blir ännu kraftigare. Det tog en timme innan man hittade avstängningsventiler.

Vattenläckan gjorde att operationer behövde ställas in och orsakade skador på både utrustning och byggnaden.

– Det går inte att bedriva verksamhet när det forsar vatten. Det är vård som bedrivs här, säger Anders Johansson tf fastighetsdirektör hos Region Skåne.

Se var läckan startade och hur det såg ut inne på sjukhuset under vattenläckan i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.