S:t Nicolai kyrka är en av flera kyrkor i Simrishamn. Bilden är inte relaterad till artikeln i fråga. Foto: Johannes Söderberg

Ovaccinerade körsångare stängs ute – Svenska kyrkan anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Körsångare i Simrishamn måste vara fullt vaccinerade för att få sjunga. Detta enligt ett färskt beslut från kyrkorådets arbetsutskott. Diskriminerande, menar några av körens medlemmar, som nu anmäler kyrkan till Diskrimineringsombudsmannen.

Några av körmedlemmarna i Simrishamns församling fick nys om beslutet förra veckan. Endast de som vaccinerat sig mot covid-19 får delta i vuxenkörens verksamhet.

– Det är diskriminerande och går emot Svenska kyrkans värdegrund. Man skapar utanförskap istället för gemenskap, säger en medlem som vill vara anonym.

Coronavirus i Skåne

Personen i fråga har inte vaccinerat sig.

Anmäler församlingen för diskriminering

Två körmedlemmar berättar för SVT Nyheter att de anmält Simrishamns församling till Diskrimineringsombudsmannen.

– Svenska kyrkan ska välkomna alla, oavsett medicinskt läge, kön eller etnicitet. De tar inte hänsyn till en minoritet när de tar ett sådant här beslut, säger en av anmälarna.

”Vi gör det av omtanke för körmedlemmar”

Kyrkorådet bekräftar att endast vaccinerade är välkomna till vuxenkören.

– Vi har fattat ett sådant beslut för att minska risken för smittspridning. Det är av omsorg om våra körmedlemmar, säger kyrkorådets ordförande Gertie Ågren till SVT.

Hur ser du på att ni anklagas för diskriminering?

– Det är väldigt tråkigt. Vi har inte tänkt på det på det sättet. Det är ju av omtanke om körmedlemmarna vi har beslutat det här.

”Ingen mänsklig rättighet”

Anders Eriksson är stiftsjurist på Lunds stift. Han kan inte se juridiska eller formella hinder för församlingen att fatta ett sådant beslut.

– Det är faktiskt inte en mänsklig rättighet att få sjunga i en viss kör, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet