I klippet ovan svarar överläkaren Jonas Cronqvist på tre frågor om vilka som just nu vårdas för covid-19 på skånska sjukhus. Foto: Isak Laurell/SVT

Ovaccinerade och äldre covidpatienter på skånska sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Ett 40-tal covidpatienter vårdas just nu på skånska sjukhus. De flesta är ovaccinerade. Men en ny grupp patienter är äldre som tappat sitt skydd från vaccinet.

Enligt Region Skånes senaste siffror är det just nu 6 personer som vårdas för covid-19 på iva i Skåne, medan 35 personer är inlagda på vårdavdelning med sjukdomen.

Ungefär 20 procent av de inlagda är patienter i 80-årsåldern vars skydd från vaccinationen har börjat sjunka, berättar Jonas Cronqvist, överläkare på infektionsavdelningen på SUS i Malmö.

Har vi varit senfärdiga med tredje dosen?

– Nej, det kan inte säga. Men jag skulle gärna sett att tredje dosen kom ut bredare och fortare än vad den har gjort, säger han.

Nästan samtliga på iva är ovaccinerade

En stor del av de inlagda har också någon typ av riskfaktor, som övervikt, diabetes eller högt blodtryck. Men framförallt är det bristen på skydd från vaccin som de inlagda har gemensamt.

– I princip alla som vårdats på iva de senaste 3-4 veckorna har varit ovaccinerade, säger Jonas Cronqvist.

”Finns bara ett sätt att bromsa ökningen”

Just nu ökar smittan i flera europeiska länder och Jonas Cronqvist befarar att vi kommer se en liknande utveckling i Sverige, vilket kommer märkas på infektionsavdelningarna.

Finns det något man kan göra för att bromsa utvecklingen?

– Det finns bara ett sätt att bromsa ökningen och det är att vaccinera, vaccinera, vaccinera. Och sen att vi inser att pandemin inte är över. Vi ska fortsätta hålla distans och stanna hemma när vi är sjuka, säger Jonas Cronqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.