Vädret gjorde att många tågavgångar var föresenade i Skåne. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson / TT

Ovanligt många skånska tåg försenade i juli

Publicerad

Jämfört med förra åren har både Pågatågen och Öresundstågen fler förseningar i juli. Tågen har dock varit mer punktliga än i både maj och juni.

Drygt sex procent av Pågatågen var mer än fem minuter försenade i juli, vilket är en liten ökning jämfört med samma månad förra året. Det är dock en förbättring jämfört med både maj och juni. Detta visar siffror från Skånetrafiken.

14 procent av Öresundstågen var försenade i juli. Samma månad förra året var den siffran åtta procent, och i maj i år hela 21 procent.

För både Pågatågen och Öresundstågen räknas förseningarna enbart på de tåg som inte ställts in. Något som skett på ungefär tre procent av avgångarna.

Rekord i solkurvor

Skånetrafiken säger att förseningarna bland annat beror på att vädret skapade ovanligt många solkurvor och signalfel. Ett exempel som lyfts fram är att tågen fick köra med nedsatt hastighet vid Helsingborg C mellan 24 och 31 juli på grund av solkurvor. Även obehöriga på spåren nämns som en faktor.

2018 sattes rekord för solkurvor i Sverige enligt P4 Kristianstad. I hela landet var det 13 procent av tågen som var sena i juli. Även detta en ökning jämfört med föregående år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer