Barbro Posners använder sin mors ord när hon berättar om Förintelsen. Foto: Bernard Mikulic SVT

Överlevares barn för vittnesmål om Förintelsen vidare

Uppdaterad
Publicerad

Överlevarna från Förintelsen finns snart inte kvar för att berätta. Barbro Posner från Malmö ser som sin plikt att föra mammans vittnesmål vidare till nya generationer.

– Det är livsviktigt för mamma att jag fortsätter berätta, säger hon.

Lea Gleitman var en flitig föreläsare på Malmös skolor. Idag är hon 97 år och hennes dotter Barbro Posner har, som hon själv uttrycker det, tagit över stafettpinnen.

Barbro Posner är med i berättargruppen Förintelsens efterlevande. Gruppen består av barn till överlevare. Den här dagen förmedlar Barbro Posner sin mammas ord under två dubbellektioner på Bladins gymnasium i Malmö.

Förintelsekonferensen i Malmö

– Jag är väldigt noga med att berätta med hennes ord, säger Barbro Posner.

Hon berättar om före kriget, då hennes stora släkt bodde i den polska småstaden Oswiecim, som sedan kom att byta namn till Auschwitz efter den tyska invasionen 1939.

Bara en gång stockar sig rösten.  Det är då Barbro Posner berättar hur hennes då tonåriga mamma för sista gången såg sina syskon och mor i livet. Det var då en tysk officer valde ut vilka som skulle gå till vänster till gaskamrarna eller till höger för att sättas i arbetsläger.

I klippet kan du se när Barbro Posner föreläser för en klass på Bladins gymnasium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förintelsekonferensen i Malmö

Mer i ämnet