Foto: Michael Probst/AP/TT/Arkiv

Efter skyfallet: översvämningar i nordöstra Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid på tisdagen drog ett kraftigt regn in över nordöstra Skåne. Räddningstjänsten har fått åka på ett flertal larm om översvämningar, men misstänker att det finns många som inte vet om att de är drabbade.

Framförallt är det Bromölla som drabbats. Vid 14-tiden hade Räddningstjänsten i Kristianstad ryckt ut på larm på åtta adresser på orten. Innan det hade de åkt på tre larm i Broby.

– Det här är en tid på dagen när många inte är hemma, så det finns nog många som inte vet om att de drabbats, säger Anders Pålsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Översvämmade källare

De försöker nu att hjälpa de som är värst drabbade. På fler ställen har avloppsvatten tryckts upp ur brunnar och översvämmar husen. På andra är det vatten utifrån som svämmar över källare.

– Det är viktigt att ta reda på om man är drabbad och i första hand agera på egen hand, säger Anders Pålsson.

SVT:s meteorolog Nitzan Cohen säger att regnet var väntat:

– Det regnar på. Det är skurar som triggas igång i lågtrycket. Men värst är det över Småland, dit skurarna också rör sig, säger han.

”Bildas kring varandra”

Lokalt kan det komma väldigt mycket på kort tid och då kan det bli översvämningar. Men enligt Nitzan Cohen är det just skurar det rör sig om.

– Däremot kan skurar ha en tendens att att bildas kring varandra, så när en slutar kan en annan ta vid, säger han.

Regnet förväntas ha dragit bort från Skåne under kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.