Polisövervakning, arkivbild. Övervakningskamera i Rosengård. Foto: SVT

Polisen vill kameraövervaka Rosengård i fem år

Uppdaterad
Publicerad

Polisen satte upp 24 kameror på 14 olika platser i Rosengård. Nu har deras 30 dagarstillstånd gått ut och en ansökan om att få fortsätta filma området har lämnats in till länsstyrelsen. Beslut väntas inom kort. Om polisen får fortsätta filma så kan det bli dygnet runt, alla veckans dagar under en femårsperiod.

– Efter det att kamerorna kom upp har vi gjort ett antal insatser just här med hjälp av kamerorna, säger kommunpolisen Glen Sjögren, där han står i närheten av Bennets väg.

– Vi har hittat vapen, vi har ett mordförsök fångat på film och så vidare. Så redan första veckan hade de betalat sig de här kamerorna.

Malmö
Kommunpolis Glen Sjögren. Foto: Patrik Cegrini

Under den senaste tvåårsperioden har våldsbrott och skjutningar ökat i Rosengård, enligt polisen. De flesta har med droghandeln att göra. Och kameror kan hjälpa i polisarbetet, men också avskräcka från brott. Att droghandeln kanske bara flyttar på sig ser polisen som ett led i arbetet. Enligt polisen försvagar det handeln och underlättar brottsbekämpningen.

Så motiverar polisen övervakningsbehovet i sin ansökan till länsstyrelsen.

– Förutom att polisen sagt att det är en stökig plats så har man också vidtagit brottsförebyggande åtgärder för att komma till rätta med problemen, men de säger att kameraövervakning behövs som en ytterligare åtgärd, säger Henrik Kvennberg på länsstyrelsen.

Saknas forskning

Att det är en väldigt stor insats som polisen vill ha ser de som befogat, även om det inte finns någon forskning som visar vad kameraövervakning har för effekter i svenska förhållanden. De väntar på utvärdering från insatserna i Husby i Stockholm och är beredda att prova och utvärdera sina egna erfarenheter.

Beslutet ska tas inom kort och inväntar yttrande från Malmö stad för närvarande.

– Länstyrelsens jobb är ju att väga övervakningsintresset mot integritetsintresset, så vi kommer väga det som polisen anför för övervakning mot integritetsintresset och det som väger över blir avgörande för beslutet, säger Henrik Kvennberg på länsstyrelsen.

Henrik Kvennberg. Foto: Patrik Cegrini

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö

Mer i ämnet