Gravidas rädsla för vaccinet: ”Vågar inte utsätta fostret för några risker”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt hälften av de födande kvinnorna i Skåne är helt ovaccinerade – trots att Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccinet till alla gravida. Vi har pratat med flera kvinnor i Skåne som är eller har varit gravida under pandemin och som valt bort vaccin.

– Fram till en viss tidpunkt var det rekommenderat för gravida att inte ta vaccinet. När det sedan vände från en dag till en annan kände jag mig helt enkelt väldigt skeptisk till att ta det. Känslan höll i sig fram till dagen jag födde, berättar en kvinna för SVT som födde barn nyligen.

I klippet får du höra gravidas tankar kring att inte vaccinera sig och om deras oro för hur det ska påverka barnet i magen.

Många olika besked

SVT rapporterade den 24 april 2021 att gravida avråddes från att vaccinera sig. Några dagar senare kom statsepidemiolog Anders Tegnell med beskedet att alla gravida som ingick i en riskgrupp skulle erbjudas vaccinering i fas 3.

– Man börjar inte vaccinera gravida med några vaccin utan man vill ha mer information först, sa Anders Tegnell i ett uttalande i december 2020.

Ytterligare en månad senare, den 25 maj, kom Folkhälsomyndigheten med beslutet att alla gravida kunde vaccineras i fas 4. Beslutet fattades efter dialog med Läkemedelsverket och Svenska Barnmorskeförbundet.

Låg vaccinationsgrad i Skåne

Att vaccinet inte skulle vara tryggt för gravida verkar vara något som hänger kvar. I alla fall om man tittar på statistik från Folkhälsomyndigheten som visar att drygt hälften av de som födde barn mellan 8 december och 12 januari i Skåne är helt ovaccinerade.

De födande i Skåne är bland de som i lägst grad är vaccinerade mot covid-19 i landet. Bara Kalmar har i nuläget lägre vaccinationstäckning. Där är mer än hälften helt ovaccinerade när de kommer in till förlossningen.

Bäst vaccinationstäckning bland de som föder barn är det i Västerbotten och på Gotland. Där är cirka 70 procent vaccinerade med två doser. Totalt i riket så är lite mer än 40 procent helt ovaccinerade mot covid-19 bland de som födde barn mellan 8 december och 12 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.