De bruna papperspåsarna för matrester är ett minne blott i matsalen på St Petri.
– Nu har vi fått bort 95 procent av matsvinnet på en dag, så det har gett snabba resultat, säger Erik Halvaldsson som är kock på St Petri.
Nu uppmuntras eleverna att ta mindre mat på tallriken, och istället hämta en omgång till om de är mer hungriga. Man har även ställt fram smakskedar, så att eleverna kan ta reda på om de gillar maten innan de lassar upp på tallriken.
Delade åsikter bland elever
Det var rektor Eva Daun som initierade matsvinnssatsningen efter att ha sett ett reportage från en skola i Västerbotten som gjort något liknande.
– Vi har fått signaler om att den goda maten tar slut samtidigt som andra elever slänger mat. Och så är det ju globalt sett helt förkastligt att slänga mat, säger hon.
Bland eleverna är åsikterna om det nya initiativet delade.
– Om man inte orkar så borde man ändå kunna ha valmöjligheten att kunna slänga, säger Klara Kristiansson, elev på skolan.
– För miljön är det jättebra, säger Alicia Gentzmann.
Tallrikar lämnas kvar
Vissa har till och med kommit på strategier för att slänga mat trots att påsarna är borta – de lämnar helt enkelt kvar sin tallrik i matsalen.
– I måndags stod det en tallrik i fönsterkarmen, det är nog någon som lämnat sedan i fredags, säger Tea Bergkvist, elev på St Petri.
Men kocken Erik Halvaldsson är inte orolig utan tror istället att eleverna kommer att vänja sig så småningom.
– Det kommer försvinna, det är ett litet problem, säger han.