Foto: DR

Paludans nya ansökan för koranbränning nekas av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Den danske politikern Rasmus Paludan har planerat att genomföra en manifestation mot islam i Malmö under fredagen. Nu har hans nya tillståndsansökan, som innehåller förslag på andra platser för manifestationen, nekats av polisen.

Efter att ha nekats tillstånd för en islamkritisk manifestation i Malmö skickade Rasmus Palodan en ny tillståndsansökan till polisen, där han bland annat föreslog Kristianstad, Lund, Höör och Landskrona som lämpliga platser för koranbränningen.

– Vi har nämnt olika ställen i Malmö men även andra kommuner i Skåne. Om polisen inte gillar förslagen kan de komma med förslag själva, säger Rasmus Paludan till SVT Nyheter Skåne.

Nu har även denna ansökan nekats av polisen.

– Vi nekar den på samma grund som den tidigare ansökan. Läget kring den allmänna ordningen är den samma, säger Mattias Sigfridsson, tf chef för polisområde Malmö.

Hot mot säkerheten

I sitt beslut skriver polisen bland annat: ”Uppmärksamheten kring evenemanget har fått stor spridning. Det finns ett stort antal forum i sociala medier där retoriken är hård och där det förespråkas våld. Hotbilden mot ordning och säkerhet är enligt Polismyndighetens bedömning hög.

Polisområdeschefen berättar att det har förekommit hot i samband med manifestationen.

– Vi har upprättat någon anmälan om olaga hot. Det är hotelser som har skett på internet och i telefon, säger Mattias Sigfridsson.

Har hot om våld stoppat en manifestation för yttrandefrihet, som arrangören menar?

– Vi ska begränsa yttrandefriheten om det är fara för ordning och säkerhet, och det är det vi bedömer.

Dömd för rasism och ärekräkning

Rasmus Paludan leder det högerextrema partiet Stram Kurs som i senaste valet samlade 1,8 procent av danskarnas röster. Han är inte representerad i folktetinget och är mest känd för att offentligt bränna koranen, vilket lett till omfattande protester i Danmark. Så sent som i juni dömdes Rasmus Paludan till tre månaders fängelse för rasistiska uttalanden och ärekränkning.

– Jag är mycket säker på att det åtminstone kommer att brinna en koran i Skåne imorgon. Hur det kommer hända, det vet jag inte riktigt än, sa Rasmus Palodan tidigare under torsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer